ßßß
Składniki:1 pierś kurczaka1 nieduża cebula1 puszka groszku2-3 pieczarki (opcjonalnie - ja dodałam)150 ml śmietany 12% lub 18%sólpieprzprzyprawa do kurczakagranulowany czosnek lub 1 ząbek czosnku (ja dałam ząbek pokrojony w cienkie plasterki)
Mięso umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kawałkiPrzyprawić i odstawić na bok
Zwilżyć garnek ciepła wodą (z kranu) i wlać śmietanę (dzięki wcześniejszemu zwilżeniu garnka, śmietana się nie przypali). Podgrzewamy mieszając
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki, a pieczarki można pokroić w kostkę lub grubsze plastryGdy śmietana jest ciepła, dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki i groszek - mieszamy delikatnie

Dodajemy przygotowane wcześniej mięso - mieszamy. Chodzi o to, żeby kurczak został przykryty składnikami - szybciej i lepiej się udusi
Mięsod dusimy 10 minut na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i sprawdzając czy śmietana się nie przypala (nie powinna, jeśli będziemy mieszać)Po tym czasie wyłączamy gaz i trzymamy mięso kolejne 10 minut, żeby "odpoczęło" co spowoduje, że będzie soczysteKurczaka przygotowanego w ten sposób można jeść bez dodatków, ale ja podałam z ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem i surówką z marchewki
Smacznego :)