Wykonanie
Bardzo dawno nie robiłam
kurczaka w ten sposób. Moje dziecko uwielbia to danie. Przygotowuje się je bardzo szybko, więc jeśli mamy mało czasu, albo dziecko jest strasznie głodne :) - to polecam!
Składniki:1
pierś kurczaka1 nieduża
cebula1 puszka
groszku2-3
pieczarki (opcjonalnie - ja dodałam)150 ml
śmietany 12% lub 18%
sólpieprzprzyprawa do kurczakagranulowany
czosnek lub 1 ząbek
czosnku (ja dałam ząbek pokrojony w cienkie plasterki)
Mięso umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kawałkiPrzyprawić i odstawić na bok
Zwilżyć garnek ciepła
wodą (z kranu) i wlać
śmietanę (dzięki wcześniejszemu zwilżeniu garnka,
śmietana się nie przypali). Podgrzewamy mieszając
Cebulę obieramy i kroimy w piórka,
czosnek w cieniutkie plasterki, a
pieczarki można pokroić w kostkę lub grubsze plastryGdy
śmietana jest ciepła, dodajemy
cebulę,
czosnek,
pieczarki i
groszek - mieszamy delikatnie
Dodajemy przygotowane wcześniej
mięso - mieszamy. Chodzi o to, żeby
kurczak został przykryty składnikami - szybciej i lepiej się udusi
Mięsod dusimy 10 minut na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i sprawdzając czy
śmietana się nie przypala (nie powinna, jeśli będziemy mieszać)Po tym czasie wyłączamy gaz i trzymamy
mięso kolejne 10 minut, żeby "odpoczęło" co spowoduje, że będzie soczyste
Kurczaka przygotowanego w ten sposób można jeść bez dodatków, ale ja podałam z
ziemniakami posypanymi posiekanym
koperkiem i surówką z
marchewkiSmacznego :)