Ostatnie dwa przepisy były na słodko. Bounty i ciasto drożdżowe ze śliwkami w kształcie ślimaka . Teraz trochę witamin:)Bardzo fajna sałatka na lekką kolację lub na posiłek do pracy - przełożyć do pudełka i narobić smaka koleżankom i kolegom :)Składniki:8-10 liści sałaty lodowej2 pomidory lub kilka koktajlowych (5-6 sztuk)pierś z kurczakagrzanki z 2-3 kromek chleba5 gramów parmezanu1 białko1 łyżeczka oliwy z oliweksok z połowy pomarańczy1 łyżka octu balsamicznegosólpieprzziołowySałatę myjemy i rwiemy na kawałki (nie tniemy nożem, bo nam witaminy uciekną)Sok z pomarańczy wyciskamy do miseczki przez dłoń. Dzięki temu ewetualne pestki zostaną na dłoni, a nie w sałatce:)Dodajemy oliwę, szczypte soli i pieprzziołowyPierś z kurczaka kroimy w cienkie plasterki i marynujemy w occie balsamicznymSmarujemy pierś białkiem i smażymy na patelni starając się nie używać tłuszczu. Może być patelnia grillowa albo, jeśli posiadamy - grill elektrycznyNastępnie usmażone plasterki kurczaka tniemy w paseczki lub kostkęNa patelni rumienimy 2-3 kromki chleba pokrojone w kostkęPomidory kroimy na kawałki (jeśli używamy pomidorków koktajlowych - w ćwiartki)Sałatę przekładamy do salaterki i łączymy z sosem z soku wyciśniętego z pomarańczy, oliwy i przyprawDodajemy pomidory, kurczaka i mieszamyNa wierzch dajemy grzanki i parmezanZjadamy:)Na zdrowie! :)