Wykonanie
Jak nie mam czasu to spaghetti robię z gotowego Łowicza po bolońsku. Nie potrzebuję przypraw (oprócz
soli do ugotowania
makaronu),
mięso rozmrażam dzień wcześniej, a
potem tylko gotuję
makaron, podsmażam
mięso i zalewam sosem. Można posypać startym "zwykłym"
żółtym serem lub
parmezanem (ja wolę zwykły, np. gouda).
Składniki:słoik gotowego sosu po bolońsku (u mnie Łowicz)1/2 kg
mięsa mielonego (u mnie garmażeryjne, ale bardzo dobra będzie
łopatka wieprzowa)
makaron typu spaghetti (ilość wedle uznania, u mnie na trzy porcje - pół paczki)
sól do ugotowania
makaronu6 łyżek startego
żółtego sera (po 2 łyżki na porcje)Zagotowujemy
wodę z
solą -
soli nie żałować, ale nie przesadzać:) Nie wlewać
oliwy! Sama
woda i
sólJak
woda zacznie się gotować to włożyć
makaron i gotować ok. 15 minut - sprawdzić czy jest gotowy po ok. 10-12 minutach. Lepiej, żeby
makaron był bardziej twardy niż miękki. Rozgotowany będzie niesmacznyPodgrzać patelnię bez dodawania tłuszczu i przełożyć zmielone
mięso. Tłuszcz sam zacznie się wytapiać z
mięsaSmażyć dość długo często mieszając. Podsmażyć mocno, ale uwaga, żeby nie przypalić! Dlatego należy to robić na małym ogniu, często doglądając i mieszającPo podsmażeniu przełożyć zawartość słoika do
mięsa i smażyć ok. 5 minut. Zamieszać
Makaron przelać krótko zimną
wodąPrzełożyć
makaron do miseczki, na to ułożyć sos z
mięsem i posypać startym,
żółtym seremNa zdrowie:)