Wykonanie
Uwielbiam tę pastę. Przepis mam od mamy.Z jednego
awokado wychodzi pasty dosyć sporo. Robiąc ją musimy więc wziąć pod uwagę, że nie wytrzyma ona dłużej niż jeden dzień. Czernieje i robi się gorzka. Dlatego bardzo fajnie nadaje się na przyjęcia lub dla wieloosobowej rodziny, w której wszyscy lubią
awokado:) Jest wyśmienita na kanapki.Ważne jest, żeby
awokado było miękkie, dojrzałe ale nie zgniłe. Dobrym pomysłem więc jest zakup
awokado twardego i potrzymanie go w domu ok. 2-3 dni, żeby dojrzało pod naszym
okiem.W przepisie jest
czosnek. Ja
daję 1 mały ząbek, ale jeśli ktoś lubi bardziej wyraźne smaki (
awokado jest raczej mdłe, więc
czosnek się przyda) może dołożyć więcej ząbków.
Składniki:1 dojrzałe
awokado1/2 opakowania półtłustego
twarogu (przy założeniu, że całe opakowanie to 250 gramów)1 łyżka
śmietany1 mały ząbek
czosnku ew.
czosnek granulowany
sólpieprzWykonanie jest bardzo proste.
Awokado obrać i wyjąć pestkę. Uwaga, śliskie! Będzie uciekać:)Rozgnieść widelcem
Czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć do
awokado - wymieszaćDołożyć
twarożek,
śmietanę, doprawić
solą oraz
pieprzem i wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę.Gotowe!Smacznego :)