ßßß Cookit - przepis na Pasta z awokado mojej mamy

Pasta z awokado mojej mamy

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam tę pastę. Przepis mam od mamy.
Z jednego awokado wychodzi pasty dosyć sporo. Robiąc ją musimy więc wziąć pod uwagę, że nie wytrzyma ona dłużej niż jeden dzień. Czernieje i robi się gorzka. Dlatego bardzo fajnie nadaje się na przyjęcia lub dla wieloosobowej rodziny, w której wszyscy lubią awokado:) Jest wyśmienita na kanapki.
Ważne jest, żeby awokado było miękkie, dojrzałe ale nie zgniłe. Dobrym pomysłem więc jest zakup awokado twardego i potrzymanie go w domu ok. 2-3 dni, żeby dojrzało pod naszym okiem.
W przepisie jest czosnek. Ja daję 1 mały ząbek, ale jeśli ktoś lubi bardziej wyraźne smaki (awokado jest raczej mdłe, więc czosnek się przyda) może dołożyć więcej ząbków.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
1/2 opakowania półtłustego twarogu (przy założeniu, że całe opakowanie to 250 gramów)
1 łyżka śmietany
1 mały ząbek czosnku ew. czosnek granulowany
sól
pieprz
Wykonanie jest bardzo proste.
Awokado obrać i wyjąć pestkę. Uwaga, śliskie! Będzie uciekać:)
Rozgnieść widelcem
Czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć do awokado - wymieszać
Dołożyć twarożek, śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem i wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę.
Gotowe!
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/06/pasta-z-awokado-mojej-mamy.html