Wykonanie
Ale muszę przyznać, że zakwas pięknie mi pracował:) Już byłam z siebie dumna, a jeszcze do
polowy nie
doszłam! :)
Umieszczę teraz przepis wraz z całym oryginalnym opisem wykonania, ale chciałam zaznaczyć, że każdy indywidualnie powinien do tego opisu podejść...Ja używałam miski plastikowej i plastikowej łyżki do mieszania. Nie dałam też
czekolady bo nie miałam i chyba nawet źle się to nie skończyło, bo z samym
jabłkiem chlebek jest dosyć słodki.Reszta poniżej:)Składniki:1/2 kg
cukru250 ml
mleka1/2 kg
mąki250 ml
oleju3 całe
jajka1/2 paczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1
cukier waniliowy2 starte na tarce
jabłka1 starta
czekoladaCYTAT :" *Aby
chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką (miska plastikowa, szklana). Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryć lnianą ściereczką.Poniedziałek -
chleb* wlać do miski, dodać 250 g
cukru, nie mieszać, przykryć ściereczkąWtorek - wlać 250 ml
mleka (nie mieszać)Środa - dodać 250 g
mąki (nie mieszać)Czwartek - zamieszać rano, w południe i wieczoremPiątek - dodać 250 g
cukru (nie mieszać)Sobota - zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części, 3 z nich rozdać dobrym ludziom na szczęście (do poniedziałku)Niedziela - do 4 części dodać 250 ml
oleju, 250 g
mąki, 3 całe
jajka, 1/2 paczki
proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki
soli, 1
cukier waniliowy, 2 starte na tarce
jabłka, startą
czekoladę, wymieszaćPiec ok. 45 minut (ja piekłam około 1 godzinę) w 180 st. C
Chleb pochodzi z Watykanu, przynosi szczęście.
Chleb piecze się raz w życiu! Spełnia życzenia całej rodziny. Przed zjedzeniem pomyśl życzenie. Oddając pozostałe części podaj przepis."KONIEC CYTATUTe osoby, które nie mają takiego gotowego zakwasu, a chciałyby upiec chlebek poniżej podaję przepis:Składniki:1 szkl.
mąki pszennej1 szkl.
mleka1 szkl
cukruW dużej misce wymieszać wszystkie składniki z lekko ciepłym
mlekiemOdłożyć w ciepłe miejsce na nocKolejnego dnia wymieszaćMieszać raz dziennie przez trzy dniPo 3 dniach zabrać szklankę ciasta i postępować zgodnie ze wskazówkami podanymi powyżejMoja uwaga:nie można
chleba wyjąć od razu z piecyka, ponieważ opadnie i
zrobi się zakalec. Po upieczeniu należy wyłączyć piecyk i zostawić
chleb w środku ok. 5-8 minut. Następnie uchylić drzwiczki i potrzymać jeszcze ok. 5 minut. Dopiero po tym czasie wyjąć
chleb.
Smacznego :)