ßßß
Umieszczę teraz przepis wraz z całym oryginalnym opisem wykonania, ale chciałam zaznaczyć, że każdy indywidualnie powinien do tego opisu podejść...Ja używałam miski plastikowej i plastikowej łyżki do mieszania. Nie dałam też czekolady bo nie miałam i chyba nawet źle się to nie skończyło, bo z samym jabłkiem chlebek jest dosyć słodki.Reszta poniżej:)Składniki:1/2 kg cukru250 ml mleka1/2 kg mąki250 ml oleju3 całe jajka1/2 paczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1 cukier waniliowy2 starte na tarce jabłka1 starta czekoladaCYTAT :" *Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką (miska plastikowa, szklana). Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryć lnianą ściereczką.Poniedziałek - chleb* wlać do miski, dodać 250 g cukru, nie mieszać, przykryć ściereczkąWtorek - wlać 250 ml mleka (nie mieszać)Środa - dodać 250 g mąki (nie mieszać)Czwartek - zamieszać rano, w południe i wieczoremPiątek - dodać 250 g cukru (nie mieszać)Sobota - zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części, 3 z nich rozdać dobrym ludziom na szczęście (do poniedziałku)Niedziela - do 4 części dodać 250 ml oleju, 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, 2 starte na tarce jabłka, startą czekoladę, wymieszaćPiec ok. 45 minut (ja piekłam około 1 godzinę) w 180 st. CChleb pochodzi z Watykanu, przynosi szczęście. Chleb piecze się raz w życiu! Spełnia życzenia całej rodziny. Przed zjedzeniem pomyśl życzenie. Oddając pozostałe części podaj przepis."KONIEC CYTATUTe osoby, które nie mają takiego gotowego zakwasu, a chciałyby upiec chlebek poniżej podaję przepis:Składniki:1 szkl. mąki pszennej1 szkl. mleka1 szkl cukruW dużej misce wymieszać wszystkie składniki z lekko ciepłym mlekiemOdłożyć w ciepłe miejsce na nocKolejnego dnia wymieszaćMieszać raz dziennie przez trzy dniPo 3 dniach zabrać szklankę ciasta i postępować zgodnie ze wskazówkami podanymi powyżejMoja uwaga:nie można chleba wyjąć od razu z piecyka, ponieważ opadnie i zrobi się zakalec. Po upieczeniu należy wyłączyć piecyk i zostawić chleb w środku ok. 5-8 minut. Następnie uchylić drzwiczki i potrzymać jeszcze ok. 5 minut. Dopiero po tym czasie wyjąć chleb.
Smacznego :)