ßßß Cookit - przepis na Zupa krem marchwiowo-imbirowa

Zupa krem marchwiowo-imbirowa

nazwa

Wykonanie

Składniki :
750 g marchwi
1 cebula, posiekana
1 łyżka startego imbiru
3,5 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
0,5 szklanki soku z pomarańczy
0,5 szklanki śmietanki 36 % (opcjonalnie)
szczypiorek
szczypta cynamonu
sól, pieprz
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. W dużym rondlu podgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz imbir. Smażymy 5 minut, aż cebula będzie szklista. Dodajemy bulion i marchew. Gotujemy na masłym ogniu około 30 minut, aż marchew będzie miękka. Zupę studzimy i miksujemy. Wlewamy do garnka, dodajemy sok pomarańczowy i śmietanę, jeśli jej używamy. Podgrzewamy całość przez 5 minut, dodajemy cynamon, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2014/03/zupa-krem-marchwiowo-imbirowa.html