Wykonanie
Składniki:opakowanie
makaronu do lasagne*1 duży
bakłażan2 średnie
cukinie1 szklanka
sera ricotta150 g
sera mozarella300 ml przetartych
pomidorów1 średnia
cebula, posiekana3 ząbki
czosnku, posiekane3/4 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu0,5 łyżeczki posiekanego świeżego
oregano0,5 łyżeczki mielonej
papryki1 szklanka świeżych liści
bazylii, posiekanych2 łyżeczki
oliwy z oliwek3/4 łyżeczki
soli* tu zobacz jak przygotować
makaron do lasagnePiekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Umytego
bakłażana i
cukinię kroimy w plastry grubości 0,5 cm.
Bakłażana układamy na papierowym ręczniku i posypujemy połową łyżeczki
soli i odstawiamy na 15 minutW dużej patelni rozgrzewamy
oliwę na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną
cebulę i
czosnek i podsmażamy 2 minuty, często mieszając . Dodajemy pozostałą ilość
soli , 1/4 łyżeczki
czarnego pieprzu,
oregano,
paprykę ,
pomidory, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu .W naczyniu mieszamy
bazylię z
serem ricotta i pozostałym
czarnym pieprzem. Na dnie żaroodpornego naczynia, posmarowanego
oliwą rozprowadzamy 0,5 szklanki przetartych
pomidorów. Następnie układamy 4 plastry
makaronu do lasagne, później połowę plastrów
bakłażana i
cukinii. Wszystkie warstwy powtarzamy. Wierzch posypujemy pokruszonym
serem mozarella. Naczynie z lasagne przyrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut, po czym zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 25. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut do lodówki. Jemy od razu!