Wykonanie
Składniki :tortilla (6 dużych placków):1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej1,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
oleju słonecznikowegook. 1 i 1/2 szklanki ciepłej
wodypieczeń wołowa:1 kg
wołowiny na pieczeń (np.
udziec wołowy)kilka gałązek świeżego
rozmarynu3 łyżki
oliwy z oliwek1-2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
kolendry1 łyżeczka
kminku1-2 ziarna
ziela angielskiego1
listek laurowysól,
pieprzdodatkowo:
serek śmietankowy light
rukolaczarne oliwkipomidorsól,
pieprztortilla :
Mąki mieszamy z
proszkiem do pieczenia. Dolewamy
wodę i łączymy składniki. Gdy już uzyskamy zbitą konsystencję dodajemy
olej i porządnie wyrabiamy ciasto. Gdy już będzie miękkie i nie klejące się do dłoni, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.Po tym czasie delikatnie formujemy ciasto w wałek i dzielimy je na 6 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy, na stolnicy posypanej
mąką, na cienki placek. Wykrajamy tortille za pomocą talerza. Z pozostałych skrawków formujemy kolejny placek.Tortille pojedynczo kładziemy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię i przypiekamy z obu stron, przewracając gdy pojawią się pęcherzyki. Ciepłe placki przykrywamy czystą ścierką, dzięki temu podczas stygnięcia zrobią się elastyczne.pieczeń wołowa :
Wołowinę, która zmieniła kolor z czerwonego na brązowawy – delikatnie ściemniała, stojąc pod przykryciem w lodówce (dzięki temu będzie skruszała), nacieramy,
pieprzem,
czosnkiem i mieszanką utłuczonej
kolendry,
kminku,
ziela angielskiego i
listka laurowego. Można zostawić ją w przyprawach, pod przykryciem, na całą noc.Zamarynowaną
mięso obsmażamy na dużym ogniu, na
oliwie, na patelni, delikatnie rumieniąc. Tak przygotowaną
wołowinę zawijamy w rękaw do pieczenia, wlewając do środka sos pozostały na patelni po smażeniu i podsypując
mięso solą. Jeśli sosu wytopiło się niewiele, można rozrzedzić go 2 łyżkami
wody lub
bulionu czy
wywaru warzywnego.Do rękawa, razem z
wołowiną, wkładamy też gałązki
rozmarynu. Układamy
mięso zawinięte w rękaw do pieczenia na brytfannie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 °C i pieczemy całość jeszcze przez 1,5-2,5 godziny, w zależności od stopnia wypieczenia, który chcemy uzyskać.W trakcie pieczenia, co 20-30 minut obracamy
wołowinę w folii tak, żeby całość dobrze wypiekła się w sosach. Jeśli folia pękła i sos wypłynął, trzeba go rozrzedzić 1 szklanką
bulionu lub
wywaru warzywnego i polewać
mięso w trakcie pieczenia za pomocą chochelki. Upieczoną
wołowinę wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy.Na jeszcze ciepłej lub ponownie podgrzanej tortilli rozsmarowujemy
serek śmietankowy, delikatnie doprawiamy
solą i
pieprzem, następnie na placek kładziemy umytą i osuszoną
rukolę, posypujemy pokrojonymi
oliwkami i
pomidorem, a na wierzch układamy ostudzoną, pokrojoną
wołowinę. Całość ciasno zawijamy i przekrajamy na pół.