Wykonanie
Sos puttanesca to klasyczny
sos neapolitański. Jego włoska nazwa pochodzi od włoskiego słowa puttana (dziwka), prawdopodobnie z powodu jesgo
ostrego, pikantnego smaku.Składniki (4-6 porcji):500 g
makaronu penne1 kg dojrzałych
pomidorów, obranych i grubo posiekanych2 łyżki
kaparów w słonej zalewie, odcedzonych200 g czarnych
oliwek, wydrylowanych6 filetów
anchois (opcjonalnie)1-2 małe,
ostre papryczki chili3 ząbki
czosnku, drobno posiekane1/4 szklanki
oliwy z oliwekgrubo
starty ser pecorino
sól,
pieprzOliwę podgrzewamy na dużej patelni na średnim ogniu. Dodajemy
czosnek i
chili i smażymy przez 2-3 minuty, aż
czosnek stanie się bladozłoty. Dodajemy
anchois i delikatnie mieszamy, aż całkowicie rozpuszczą się w
oliwie. Następnie dodajemy
oliwki i
kapary, a na koniec
pomidory. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż sos się zredukuje. W międzyczasie gotujemy
makaron al dente. Starannie go odcedzamy i przekładamy na duży, podgrzany półmisek. Polewamy
makaron sosen, dokładnie mieszamy i podajemy gorący, posypany
serem.RADA : Pamiętajmy, że
oliwki i
anchois są dość słone, więc koniecznie spróbujmy sosu przed przyprawieniem.