Wykonanie
Dziś mam dla Was przepis na
makaron w sosie Puttanesca. To bardzo proste danie, a teraz, podczas sezonu
pomidorowego, to doskonały pomysł na szybki letni obiad.Oryginalnie sos ten podaje się z
makaronem spaghetti, ale ja miałam jedynie penne, co jednak zupełnie nie wpływa na niekorzyść tego przepisu.Polecam na lekki obiad, lub kolację, zwłaszcza smakoszom
pomidorów,
oliwek i
kaparów, oraz wielbicielom dań
makaronowych. :)Puttanesca
Składniki na 4 porcje:kilogram świeżych
pomidorówsłoiczek czarnych
oliwek - 100gdwie łyżki
kaparówząbek
czosnkupapryczka chilli - lub suszone, sproszkowane
chillisłodka papryka,
sól,
pieprz,
cukier do smakuokoło 250g suchego
makaronu penne, lub innego (u mnie bezglutenowy)
oliwa do smażenia
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Oliwki kroimy w plasterki,
chilli pozbawiamy pestek i kroimy jak najdrobniej.Na dnie garnka rozgrzewamy trochę
oliwy. Dodajemy ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy
oliwki,
chilli i
kapary, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy
pomidory i
przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu, aż
pomidory się rozpadną, a następnie sos się zredukuje - około godziny.
Makaron gotujemy al dente, dorzucamy do garnka z sosem. Mieszamy, aż sos i
makaron dobrze się połączą.Gotowe.Smacznego!