ßßß Cookit - przepis na Makaron alla Puttanesca

Makaron alla Puttanesca

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was przepis na makaron w sosie Puttanesca. To bardzo proste danie, a teraz, podczas sezonu pomidorowego, to doskonały pomysł na szybki letni obiad.
Oryginalnie sos ten podaje się z makaronem spaghetti, ale ja miałam jedynie penne, co jednak zupełnie nie wpływa na niekorzyść tego przepisu.
Polecam na lekki obiad, lub kolację, zwłaszcza smakoszom pomidorów, oliwek i kaparów, oraz wielbicielom dań makaronowych. :)
Puttanesca
Składniki na 4 porcje:
kilogram świeżych pomidorów
słoiczek czarnych oliwek - 100g
dwie łyżki kaparów
ząbek czosnku
papryczka chilli - lub suszone, sproszkowane chilli
słodka papryka, sól, pieprz, cukier do smaku
około 250g suchego makaronu penne, lub innego (u mnie bezglutenowy)
oliwa do smażenia
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasterki, chilli pozbawiamy pestek i kroimy jak najdrobniej.
Na dnie garnka rozgrzewamy trochę oliwy. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy oliwki,chilli i kapary, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu, aż pomidory się rozpadną, a następnie sos się zredukuje - około godziny.
Makaron gotujemy al dente, dorzucamy do garnka z sosem. Mieszamy, aż sos i makaron dobrze się połączą.
Gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2015/08/makaron-alla-puttanesca.html