Wykonanie
Składniki :farsz :1,5 średniej
cebuli0,5 kg
pieczarek150-200 g
ostrego sera żółtego
sól,
pieprznaleśniki :250 ml
mleka250 ml niegazowanej
wody1
jajko250 g
mąki pszennejszczypta
soli1 łyżka
olejuolej do smażeniadodatkowo :1
jajko, roztrzepane3-4 łyżki
mlekabułka tartaolej do smażeniafarsz :
cebulę kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy
olej. Dodajemy
cebulkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone
pieczarki. Całość smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia do momentu kiedy sok , kótry puszczą
pieczarki całkowicie odparujeUsmażone
pieczarki odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będą już ostudzone, dodajemy do nich stary
ser żółty i całość energicznie mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem do
smaky. Farsz można przygotować dzień wcześniej.naleśniki : Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy
olej. Ma mocno rozgrzaną patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Smażymy naleśniki. Przed każdym nabieraniem ciasta naleśnikowego na chochelkę trzeba pamiętać, by ciasto najpierw zamieszać. Usmażone naleśniki układamy na talerzu jeden na drugim.krokiety : farsz nakładamy na 1/2 powierzchni naleśnika (około 2 łyżki farszu). Dwa równoległe boki składamy do środka, ale w taki sposób, aby nie nakładały się na siebie. Następnie zwijamy wzdłuż w rulon.Na talerzu mieszamy
jajko z
mlekiem. Każdy krokiet obtaczamy z obu stron w
jajku i
mleku, a następnie w
bułce tartej. Krokiety przed podaniem smażymy z obu stron, na rozgrzanym
oleju na średnim ogniu do uzyskania lekko brązowej lub złocistej skorupki.