ßßß
Cookit - przepis na Łosoś na parze z soczewicą i cebulką
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Łosoś na parze z soczewicą i cebulką
Składniki
Sok z limonki
Olej sezamowy
Czosnek
Czerwona cebula
Czosnek askaloński
Soczewica
Jogurt naturalny
Koperek
Sól
Pieprz
Wykonanie
Składniki (na 4 porcje):4 filety z
łososia
, ze skórą, każdy po 200 g
sok z limonki
60 ml
oleju sezamowego
czosnek
1
czerwona cebula
1
szalotka
200 g
soczewicy
200 g
jogurtu naturalnego
pęczek
koperku
, posiekanego
sól
,
pieprz
Filety opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy
łososia
solą
i
pieprzem
i skrapiamy
sokiem z limonki
(jeśli nie mamy
limonki
, możemy użyć
cytryny
).Na patelni rozgrzewamy
olej sezamowy
i delikatnie podsmażamy posiekany
czosnek
. Gdy
czosnek
zaczyna zmieniać koloru, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy z pokrojoną w piórka
cebulą
.
Łososia
gotujemy na parze około 7 minut. W międzyczasie
jogurt
mieszamy z
koperkiem
. Doprawiamy
solą
i
pieprzem
.
Soczewicę
gotujemy jak w tym przepisie .Na talerz wykładamy
soczewicę
, następnie
cebulkę
z
czosnkiem
, a na końcu
łososia
, którego polewamy przygotowanym
sosem jogurtowym
. Całość obficie posypujemy
koperkiem
. Smacznego!
Źródło:
http://widelce.blogspot.com/2013/11/osos-na-parze-z-soczewica-i-cebulka.html
Przepisy powiązane
Sos czosnkowy
Sos czosnkowy
Sos czosnkowy
Łosoś z sosem cebulowym po norwesku
Łosoś z sosem cebulowym po norwesku
Składniki powiązane (0)