Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 75 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czego
udziec cielęcy 500 gramów
tuńczyk w
oliwie 200 gramów
anchois 3 sztuk
żółtko 1 sztuk
wino białe wytrawne 3 szklanek
seler naciowy łodyga 1 sztuk
cebula 0.5 sztuk
goździk 2 sztuk
kapar 12 sztuk
liście laurowe według uznania
szałwia według uznania
ocet 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
oliwa z oliwek 4 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:Przygotować marynatę z
wina,
szałwii,
liści laurowych,
selera,
cebuli pokrojonej w plastry i
goździków.
Cielęcinę zalać przygotowaną zaprawą i marynować l2 godzin, obracając ją od czasu do czasu. Zalewę do gotowania
cielęciny przygotować z przecedzonej marynaty, rozcieńczonej nieznacznie
wodą i przyprawionej
solą. Po 30 minutach gotowania dodać umyte i oczyszczone z ości
sardele i gotować jeszcze 30 minut. Następnie przetrzeć przez sitko
żółtko,
sardele tuńczyka; do tego dodać 6 posiekanych
kaparów,
oliwę,
ocet i
sok z cytryny. By sos nabrał właściwej konsystencji, dodać trochę
wywaru z
cielęciny i starannie wymieszać.
Mięso podawać na zimno, w plastrach polanych sosem i przybranych
kaparami.Uwagi:
żółtko na twardoKuchnia WłoskaPotrawy z
MięsaPotrawy z RybKomentarze:Autor: marzeniewData: 2009-04-29pomieszane ale trzeba spróbowaćAutor: pawlo1404Data: 2008-12-12Podane na kolacji we dwoje= 100% sukces ;)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: