ßßß Cookit - przepis na Cielęcina w sosie z tuńczyka

Cielęcina w sosie z tuńczyka

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 75 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 6
Składnik
Logo Ilość Czego
udziec cielęcy 500 gramów
tuńczyk w oliwie 200 gramów
anchois 3 sztuk
żółtko 1 sztuk
wino białe wytrawne 3 szklanek
seler naciowy łodyga 1 sztuk
cebula 0.5 sztuk
goździk 2 sztuk
kapar 12 sztuk
liście laurowe według uznania
szałwia według uznania
ocet 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
oliwa z oliwek 4 łyżek stołowych
sól według uznania
Wykonanie:
Przygotować marynatę z wina, szałwii, liści laurowych, selera, cebuli pokrojonej w plastry i goździków. Cielęcinę zalać przygotowaną zaprawą i marynować l2 godzin, obracając ją od czasu do czasu. Zalewę do gotowania cielęciny przygotować z przecedzonej marynaty, rozcieńczonej nieznacznie wodą i przyprawionej solą. Po 30 minutach gotowania dodać umyte i oczyszczone z ości sardele i gotować jeszcze 30 minut. Następnie przetrzeć przez sitko żółtko, sardele tuńczyka; do tego dodać 6 posiekanych kaparów, oliwę, ocet i sok z cytryny. By sos nabrał właściwej konsystencji, dodać trochę wywaru z cielęciny i starannie wymieszać. Mięso podawać na zimno, w plastrach polanych sosem i przybranych kaparami.
Uwagi:
żółtko na twardo
Kuchnia Włoska
Potrawy z Mięsa
Potrawy z Ryb
Komentarze:
Autor: marzeniew
Data: 2009-04-29
pomieszane ale trzeba spróbować
Autor: pawlo1404
Data: 2008-12-12
Podane na kolacji we dwoje= 100% sukces ;)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2245/Cielecina-w-sosie-z-tunczyka