ßßß Cookit - przepis na Sałatka z rzodkiewką, greipfrutem i surimi

Sałatka z rzodkiewką, greipfrutem i surimi

nazwa

Wykonanie

Składniki (2 porcje):
garść młodego szpinaku sałatkowego
szczypta soli morskiej
1 dojrzały i miękki grejpfrut
5 - 6 rzodkiewek
5 paluszków krabowych
dressing cynamonowy:
1 łyżeczka skórki startej z grejpfruta
1 łyżka soku z grejpfruta
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pełne łyżeczki płynnego miodu
0,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
Szpinak opłukujemy, osuszamy. Wkładamy do salaterek. Ścieramy skórkę z grejpfruta (1 łyżeczka) i odkładamy. Grejpfruta obieramy a następnie dzielimy na dzwonka bezpośrednio nad talerzykiem.
Dzwonka obieramy z błonek. Można też całego grejpfruta wyfiletować, tzn. wyciąć ostrym nożem dzwonka pomiędzy błonkami. Sok z grejpfruta zebrany na talerzyku zlewamy do miseczki i zachowujemy
Szpinak oprószamy solą morską, na wierzch kładziemy cząstki grejpfruta. Posypujemy rzodkiewkami startymi na tarce, obkładamy kawałkami pokrojonych paluszków krabowych.
Do miseczki z sokiem grejpfrutowym dodajemy resztę składników dressing: skórkę z grejpfruta, oliwę, sok z cytryny, miód, cynamon. Polewamy po sałatce i podajemy. Smacznego!
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/05/saatka-z-rzodkiewka-greipfrutem-i.html