ßßß Cookit - przepis na Pierś kurczaka faszerowana serem i brokułami

Pierś kurczaka faszerowana serem i brokułami

nazwa

Wykonanie

Jestem zakochana w tym przepisie. Jest zdrowy, jest idealny, jeśli liczysz kalorie, jest gotowy w kilka minut, a mimo to efekt jest bardzo zaskakujący i pełny smaku! A do tego fajnie wygląda.
Jeśli spróbujecie choć raz tego przepisu, jestem pewna, że przypadnie Wam on do gustu ...
To czego potrzebujemy jest banalnie proste:
Składniki (na 4 porcje):
1 średni brokuł
4 piersi z kurczaka
4 trójkąty serka topionego
olej roślinny
sól, pieprz cayenne mielony, czarny pieprz mielony
Na początku gotujemy różyczki brokułów w osolonej wodzie przez około 5 minut. Po ugotowaniu, osuszamy je i spłukujemy zimną wodą. Odstawiamy. Nastawiamy piekarnik na 200 C.
Każdą pierś kurczaka, umytą i osuszoną, po kolei wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii i rozbijamy je młotkiem. Zdejmujemy górną folię i doprawiamy mięso solą (ok. 1/4 łyżeczki na dużą pierś z kurczaka), pieprz cayenne w proszku (około 1/8 łyżeczki) i pieprz czarny mielony (około 1/8 łyżeczki).
Trójkąty sera kroimy w mniejsze kawałki i układamy je na końcu rozbitych piersi. Użyj jednego trójkąta sera na jedną pierś. Następnie nakładamy około 3-4 łyżek brokułów na wierzch sera. Pozostałą część piersi zwijamy ciasno w rulon i zabezpieczamy końce wbijając kilka wykałaczek.
Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu ok. 2 łyżek oleju roślinnego i obsmażamy z każdej strony roladki, aż będą miały biały kolor (około 1 minuty z każdej strony). To sprawi, że nie stracimy soczystości w trakcie pieczenia. Smarujemy roladki olejem roślinnym i umieszczamy je w piekarniku. Pieczemy w temperaturze 200 C przez 30 minut.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/02/kurczak-faszerowany-serem-i-brokuami.html