Wykonanie
Jestem zakochana w tym przepisie. Jest zdrowy, jest idealny, jeśli liczysz kalorie, jest gotowy w kilka minut, a mimo to efekt jest bardzo zaskakujący i pełny smaku! A do tego fajnie wygląda.Jeśli spróbujecie choć raz tego przepisu, jestem pewna, że przypadnie Wam on do gustu ...To czego potrzebujemy jest banalnie proste:Składniki (na 4 porcje):1 średni
brokuł4
piersi z kurczaka4 trójkąty
serka topionegoolej roślinnysól,
pieprz cayenne mielony,
czarny pieprz mielony
Na początku gotujemy różyczki
brokułów w osolonej wodzie przez około 5 minut. Po ugotowaniu, osuszamy je i spłukujemy zimną
wodą. Odstawiamy. Nastawiamy piekarnik na 200 C.Każdą
pierś kurczaka, umytą i osuszoną, po kolei wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii i rozbijamy je młotkiem. Zdejmujemy górną folię i doprawiamy
mięso solą (ok. 1/4 łyżeczki na dużą
pierś z kurczaka),
pieprz cayenne w proszku (około 1/8 łyżeczki) i
pieprz czarny mielony (około 1/8 łyżeczki).Trójkąty
sera kroimy w mniejsze kawałki i układamy je na końcu rozbitych piersi. Użyj jednego trójkąta
sera na jedną pierś. Następnie nakładamy około 3-4 łyżek
brokułów na wierzch
sera. Pozostałą część piersi zwijamy ciasno w rulon i zabezpieczamy końce wbijając kilka wykałaczek.Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu ok. 2 łyżek
oleju roślinnego i obsmażamy z każdej strony roladki, aż będą miały biały kolor (około 1 minuty z każdej strony). To sprawi, że nie stracimy soczystości w trakcie pieczenia. Smarujemy roladki
olejem roślinnym i umieszczamy je w piekarniku. Pieczemy w temperaturze 200 C przez 30 minut.