ßßß Cookit - przepis na Zupa / krem jarzynowy

Zupa / krem jarzynowy

nazwa

Wykonanie

Taki szybki, lekki, niewymagający wysiłku obiadek. Może zupka nie jest godna miana "całego obiadu", ale dla mnie jest świetna, kiedy w porę innych posiłków trochę "zaszalałam" i w brzuszku nie mam już miejsca na dużą strawę ;). Przepis oczywiście najprostszy na świecie, tym bardziej, że poszłam na łatwiznę i skorzystałam z kupionych wcześniej w promocji, pokrojonych, mrożonych warzyw, idealnych do tego typu dań. :)
SKŁADNIKI (na 1 talerz - ok. 100 kcal):
2 garści mrożonej krojonej włoszczyzny
2 garści mrożonej mieszanki chińskiej
cebula
2 duże plastry szynki drobiowej
łyżka jogurtu naturalnego
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
natka pietruszki
przyprawy do smaku:
-sól
-pieprz
-papryka ostra mielona
-suszony majeranek
-suszona natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozmrożone warzywa, pokrojoną szynkę, liść laurowy, ziele angielskie i natkę pietruszki zalać 350 ml wody.
2. Kiedy woda zacznie się gotować, przykręcić ogień i trzymać pod przykryciem aż do zmięknięcia warzyw (ok. 25 min.)
3. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i wymieszać.
4. W celu uzyskania kremu, zmiksować zupę, uprzednio wyjmując możliwie najwięcej ziarenek ziela angielskiego.
5. Do szklanki przelać trochę kremu i zamieszać go z łyżką jogurtu.
6. Dodać jogurtowy zabielacz do kremu i wymieszać.
Później dodałam jeszcze koperku :)
Smacznego :)
Źródło:http://smaczniezdrowolasuchowo.blogspot.com/2013/03/zupa-krem-jarzynowy.html