Wykonanie
(Przepis rodzinny)Składniki (z podanych składników wychodzą 2 spore
chleby):1 kg
mąki pszennej10 dkg
drożdży3 szklanki
wody1 szklanka
mleka 3,2%1 łyżka
soli2 szklanki
otrąb3 garście
siemienia lnianego3 garście
słonecznikaWszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.Najpierw robimy rozczyn z
drożdży i
cukru. Kiedy
drożdże zaczną rosnąć to wszystkie składniki razem mieszamy w misce, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Po czym wykładamy w formy -keksówki. Kiedy znów zacznie rosnąć, to wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.Dla urozmaicenia czasem część
mąki pszennej zastępuję pełnoziarnistą pszenną lub żytnią.
Chleb jest niesamowicie smaczny i odżywczy.Smacznego ;)Czy wiecie, że.....
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego stosowane jako środek leczniczy. Płaskie szaro-brązowe nasionka maja wielkość około 2-3 mm, a po zalaniu ich
wodą stają się większe, ciemnobrązowe i pęcznieją, otaczając się śluzem. Nasiona lnu są też wykorzystywane do produkcji
oleju roślinnego (lnianego). Produkty, w skład których wchodzą nasiona lnu, są bogate w witaminy i składniki mineralne. Chodzi tu przede wszystkim o obecność w nasionach lnu tak cennych składników jak:wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) – gwarantują prawidłową budowę
tkanki mózgowej, przyczyniają się do właściwego funkcjonowania hormonów, które regulują prawidłową przemianę materii; ponadto wpływają na obniżenie cholesterolu,błonnik – korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, pomagając w zaparciach, powracających biegunkach; ponadto pomaga usuwać z organizmu toksyny i gwarantuje uczucie sytości,witamina E – ważna przy leczeniu
między innymi miażdżycy i chorób
serca, gdyż jest głównym antyoksydantem i uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek,witaminy z grupy B – uczestniczą w przemianach węglowodanów,
białek i tłuszczów, w wytwarzaniu czerwonych krwinek; pomagają w tworzeniu
szpiku kostnego,magnez, wapń, żelazo i cynk .W zastosowaniu wewnętrznym
siemię lniane (całe ziarna lub rozdrobnione) najpierw się moczy; można też sporządzić
wywar (bezsmakowy) lub mączkę (gorzkawy posmak).Zalety
siemienia lnianegopomaga w nieżycie żołądka i dwunastnicy ; łączy się go wówczas z innymi roślinami – dziurawcem, korzeniem prawoślazu albo korzeniem kozika lekarskiego,przynosi ulgę osobom, u których stwierdzono wrzody,pomaga powstrzymać biegunkę,eliminuje zaparcia,poprawia perystaltykę jelit,przynosi ulgę przy nadkwasocie,łagodzi dolegliwości związane ze stanem zapalnym oskrzeli i gardła (zwiększa wilgotność śluzówki),jest dobrym źródłem lecytyny (pomaga wzmocnić koncentrację i usprawnia pamięć),zapobiega wczesnym objawom demencji starczej,zmniejsza uczucie głodu, powodując poczucie sytości,przeciwdziała wzdęciom,ma właściwości grzybobójcze i antyutleniające,ma działanie podobne do estrogenu (dzięki zawartości fitoestrogenów), łagodzi objawy menopauzy i stosowany jest w profilaktyce nowotworowej,świetnie nawilża suche włosy, dlatego też jest stosowany jako składnik szamponów i odżywek,informacje o siemieniu lnianym pochodzą stąd → ( http://www.siemie-lniane.pl/ )