ßßß Cookit - przepis na Chleb mieszany z ziarnami

Chleb mieszany z ziarnami

nazwa

Wykonanie

(Przepis rodzinny)
Składniki (z podanych składników wychodzą 2 spore chleby):
1 kg mąki pszennej
10 dkg drożdży
3 szklanki wody
1 szklanka mleka 3,2%
1 łyżka soli
2 szklanki otrąb
3 garście siemienia lnianego
3 garście słonecznika
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.
Najpierw robimy rozczyn z drożdży i cukru. Kiedy drożdże zaczną rosnąć to wszystkie składniki razem mieszamy w misce, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Po czym wykładamy w formy -keksówki. Kiedy znów zacznie rosnąć, to wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Dla urozmaicenia czasem część mąki pszennej zastępuję pełnoziarnistą pszenną lub żytnią.
Chleb jest niesamowicie smaczny i odżywczy.
Smacznego ;)
Czy wiecie, że.....
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego stosowane jako środek leczniczy. Płaskie szaro-brązowe nasionka maja wielkość około 2-3 mm, a po zalaniu ich wodą stają się większe, ciemnobrązowe i pęcznieją, otaczając się śluzem. Nasiona lnu są też wykorzystywane do produkcji oleju roślinnego (lnianego). Produkty, w skład których wchodzą nasiona lnu, są bogate w witaminy i składniki mineralne. Chodzi tu przede wszystkim o obecność w nasionach lnu tak cennych składników jak:
wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) – gwarantują prawidłową budowę tkanki mózgowej, przyczyniają się do właściwego funkcjonowania hormonów, które regulują prawidłową przemianę materii; ponadto wpływają na obniżenie cholesterolu,
błonnik – korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, pomagając w zaparciach, powracających biegunkach; ponadto pomaga usuwać z organizmu toksyny i gwarantuje uczucie sytości,
witamina E – ważna przy leczeniu między innymi miażdżycy i chorób serca, gdyż jest głównym antyoksydantem i uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek,
witaminy z grupy B – uczestniczą w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów, w wytwarzaniu czerwonych krwinek; pomagają w tworzeniu szpiku kostnego,
magnez, wapń, żelazo i cynk .
W zastosowaniu wewnętrznym siemię lniane (całe ziarna lub rozdrobnione) najpierw się moczy; można też sporządzić wywar (bezsmakowy) lub mączkę (gorzkawy posmak).
Zalety siemienia lnianego
pomaga w nieżycie żołądka i dwunastnicy ; łączy się go wówczas z innymi roślinami – dziurawcem, korzeniem prawoślazu albo korzeniem kozika lekarskiego,
przynosi ulgę osobom, u których stwierdzono wrzody,
pomaga powstrzymać biegunkę,
eliminuje zaparcia,
poprawia perystaltykę jelit,
przynosi ulgę przy nadkwasocie,
łagodzi dolegliwości związane ze stanem zapalnym oskrzeli i gardła (zwiększa wilgotność śluzówki),
jest dobrym źródłem lecytyny (pomaga wzmocnić koncentrację i usprawnia pamięć),
zapobiega wczesnym objawom demencji starczej,
zmniejsza uczucie głodu, powodując poczucie sytości,
przeciwdziała wzdęciom,
ma właściwości grzybobójcze i antyutleniające,
ma działanie podobne do estrogenu (dzięki zawartości fitoestrogenów), łagodzi objawy menopauzy i stosowany jest w profilaktyce nowotworowej,
świetnie nawilża suche włosy, dlatego też jest stosowany jako składnik szamponów i odżywek,
informacje o siemieniu lnianym pochodzą stąd → ( http://www.siemie-lniane.pl/ )
Źródło:http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/2013/03/chleb-mieszany-z-ziarnami.html