Wykonanie
Ten przepis dostałam od mamy, która dostała go niedawno od nasze koleżanki. Chlebek naprawdę nie wymaga wysiłku, tylko trochę czasu na wyrośnięcie. Nie trzeba go wyrabiać więc może to zachęci również takie niewprawne osoby jak ja do wypróbowania tego przepisu:) A po upieczeniu otrzymujemy dwa piękne i bardzo smaczne bochenki zdrowego
chleba.Składniki:1kg
mąki pszennej150g
otrąb pszennych75g
otrąb owsianych2-3 łyżki
siemienia lnianego mielonego2 płaskie łyżki
soli1/3 kostka
drożdży (około 30g)3 szk letnie
wodydodatki (u mnie dwie garście
słonecznika)
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Suche składniki wymieszać, dodać rozpuszczone
drożdże i zamieszać do połączenia składników. Zrobiłam to drewnianą łyżką, ale można też widelcem lub ręką. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozłożyć do foremek. Przykryć i odstawić na 30min.
Przed pieczeniem ponacinałam trochę chlebek, ale
potem okazało się, że to nie miało większego sensu, bo się wszystko skleiło:)Piec 45min w piekarniku rozgrzanym do 200st. C. Po tym czasie można przykryć folią aluminiową i dopiec jeszcze 15min. U mnie nie było takiej potrzeby.
Może by tak do tego
chlebka domowe
masło z tego przepisu? Smacznego:)