ßßß Cookit - przepis na Kurczak curry z cukinią

Kurczak curry z cukinią

nazwa

Wykonanie

Składniki (na 4 porcje):
podwójna pierś z kurczaka
3 ząbki czosnku - obrany i zmiażdżony
2 cukinie
imbir wielkości kciuka - obrany i starty na tarce
2 średnie cebule
2 małe jabłka
sok z połowy cytryny
puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki curry
pół łyżeczki ostrej suszonej papryki (dla miłośników ostrych smaków może być więcej)
opcjonalnie łyżeczka pasty zielonego curry
łyżeczka suszonej kolendry
2 łyżki stewii lub miodu
oliwa
sól do smaku
Pierś myjemy, oczyszczamy z błonek, osuszamy i kroimy na całkiem duże paski. Marynujemy ją w misce z dwiema łyżkami oliwy, przyprawą curry, 1 ząbkiem zmiażdżonego czosnku i połową startego imbiru. Zamarynowaną pierś odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
W tym czasie myjemy cukinie, kroimy na pół a później jeszcze w ćwiartki. Usuwamy część z pestkami. Krótko smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z oliwą, tak żeby zachowały swoją jędrność. Wykładamy na talerzyk.
Obieramy także cebulę i kroimy w piórka. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy jeszcze raz patelnię - tą samą, na której została przygotowana cukinia. Na patelnię wykładamy zamarynowaną pierś z kurczaka. Kiedy mięso straci różowy kolor, dodajemy cebulę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy jabłka, suszoną paprykę, kolendrę, resztę czosnku i imbiru, opcjonalnie pastę curry i sól do smaku. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym. Całość dusimy około 15 minut, najlepiej pod przykryciem. Na koniec dodajemy sok z cytryny, stewię/miód i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą lub ostrą papryczką według własnego upodobania. Chwilę jeszcze zostawiamy na ogniu. Na patelnię wrzucamy też wcześniej usmażoną cukinię. Wszystko dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Podajemy z ryżem lub ryżowym makaronem.
Zainspirowałam się przepisem Okrasy, ale trochę go zmodyfikowałam.
Źródło:http://siostry-fit.blogspot.com/2014/01/kurczak-curry-z-cukinia.html