ßßß Cookit - przepis na Noworoczny Tort Makowy

Noworoczny Tort Makowy

nazwa

Wykonanie

Przepis dość długi i wydaje się skomplikowany , ale warto , bo efekt końcowy jest spektakularny. Tort może być przechowywany ok tygodnia i pozostaje cały czas wilgotny , warto go jednak upiec dzień wcześniej , by biała masa stwardniała .
Ciasto makowe:
250 g masy makowej
6 dużych jajek, oddzielone żółtka od białek ( w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru (200 g) lub cukru pudru
2 łyżki bułki tartej, przesianej
Do nasączenia ciasta :
150 ml wody
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
P iekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm posmarować roztopionym masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, tak aby zachodził na boki formy i jeszcze posmarować go roztopionym masłem. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, na puszystą pianę (przez około 15 minut). Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę. Do maku dodać ubite żółtka, bułkę tartą i miód. Wymieszać i bardzo delikatnie połączyć z pianą z białek. Przelać do tortownicy i piec przez około 45 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i studzić początkowo w piekarniku przez kilka minut, następnie otworzyć je jeszcze bardziej i znów odczekać kilka minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Cukier rozpuścić w wodzie, dodać sok z cytryny. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki i nasączyć ponczem (pędzelkiem lub skropić łyżeczką).
Masa jogurtowa:
25 dag masła, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
Masa bezowa :
3 białka jajek,
600 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Masa jogurtowa: Miskę postawić na garnku z gorącą wodą . Masło utrzeć z cukrem do białości, i wciąż miksując dodawać po łyżeczce jogurt . O dstawić na 1 godzinę do lodówki /nie dłużej by masa nie zgęstniała za bardzo i dała się łatwo rozsmarować /. Masą przełożyć krążki ciasta, posmarować wierzch i boki tortu. Schłodzić w lodówce.
Beza : Ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać po 1 łyżce cukru pudru wciąż ubijając - masa ma być błyszcząca . Pod koniec dodać sok z cytryny. Powstałą bezą posmarować boki i wierzch tortu.
Liście do dekoracji posmarować białkiem i posypać cukrem pudrem zmieszanym z drobnym cukrem- odstawić do wyschnięcia .
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2014/01/noworoczny-tort-makowy.html