Wykonanie
SkładnikiCiasto
makowe:250 g
maku6 dużych
jajek, oddzielone
żółtka od
białek (w temperaturze pokojowej)1 szklanka
cukru (200 g) lub
cukru pudru2 łyżki
bułki tartej, przesianej lub mielonych
migdałów2 łyżki
mioduPoncz:150 ml przegotowanej i ostudzonej
wody2 łyżki
cukrusok z 1/2
cytrynyMasa jogurtowa:250 g
masła, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki
cukru pudru1 szklanka
jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowejDekoracja:"Śnieżna czapa" bezowa: 3
białka jajek, 600 g
cukru pudru (to nie jest błąd!), 1 łyżka
soku z cytrynyOszronione liście: świeże liście mahonii (lub inne dowolne gałązki o sztywnych łodyżkach i listkach), 1
białko jaja, drobny
cukier kryształSrebrna posypka perłowa (
maczki cukrowe) i 1 łyżka suchego
makuPrzygotowanieCiasto
makowe:
Mak wypłukać dwa
razy (wsypać do garnka, zalać
wodą z kranu, przemieszać, chwilę odczekać i delikatnie zlać zgromadzony na powierzchni osad, czynność powtórzyć). Następnie zalać
mak gorącą
wodą i gotować na małym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić.
Mak odsączyć bardzo dokładnie na sicie. Zmielić w maszynce na sitku o małych oczkach.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm posmarować roztopionym
masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia i jeszcze posmarować go roztopionym
masłem.
Żółtka utrzeć z
cukrem do białości, na puszystą amsę (przez około 15 minut).
Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę.Do
maku dodać ubite
żółtka,
bułkę tartą i
miód. Wymieszać i bardzo delikatnie połączyć z pianą z
białek. Przelać do tortownicy i piec przez około 45 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i studzić początkowo w piekarniku przez kilka minut, następnie otworzyć je jeszcze bardziej i znów odczekać kilka minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.Przygotować poncz:
Cukier rozpuścić w wodzie, dodać
sok z cytryny. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki i nasączyć ponczem (pędzelkiem lub skropić łyżeczką).Masa jogurtowa:
Masło utrzeć z
cukrem do białości, i wciąż miksując dodawać po łyżeczce
jogurt. * Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Masą przełożyć krążki ciasta, wstawić do lodówki.Dekoracja:Śnieżna czapa bezowa : Ubić
białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo, po 1 łyżce
cukru pudru wciąż ubijając (długo i dokładnie aż masa będzie gęsta i błyszcząca). Pod koniec dodać
sok z cytryny. Powstałą
bezą posmarować boki i wierzch
tortu.Oszronione liście:
Białko ubić na pianę, maczać w nim łodyżki wraz z listkami, następnie strzepnąć nadmiar piany, obtoczyć w cukrze i ułożyć na torcie. Posypać srebrnymi perełkami i suchym
makiem.Wskazówki* Masa jogurtowa ma taką cechę, że lubi się ścinać przy ubijaniu w momencie dodawania
jogurtu. Można łatwo temu zapobiec ustawiając miskę z ubijaną masą na garnku z niewielką ilością gotującej się
wody. Masa nie będzie się wtedy rozwarstwiać i będzie mniej "szklista" i wodnista, na pewno ładnie się ubije. Do ubijania masy z
jogurtem musisz
mieć bardzo dobry mikser, jeśli nie masz takiego, od razu możesz zacząć ubijanie masy na parze. Pamiętaj też, że składniki muszą
mieć jednakową i pokojową temperaturę.Dekoracja - Śniegowa czapa bezowa z ubitych
białek i
cukru pudru jest bardzo obfita i słodka. Po ochłodzeniu w lodówce z zewnątrz chrupiąca, w środku troszkę bardziej miękka. Jeśli chcesz, możesz zmniejszyć jej ilość o połowę (w moim torcie
beza z całego
tortu została całkowicie zjedzona przez częstowanych nim gości).Tort przechowuje się w lodówce, najlepiej bez żadnego przykrycia. Dość długo zachowuje świeżość. Na pół godziny przed serwowaniem można go wyjąć aby trochę się ocieplił.