ßßß Cookit - przepis na Tort Makowy z masą jogurtową

Tort Makowy z masą jogurtową

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto makowe:
250 g maku
6 dużych jajek, oddzielone żółtka od białek (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru (200 g) lub cukru pudru
2 łyżki bułki tartej, przesianej lub mielonych migdałów
2 łyżki miodu
Poncz:
150 ml przegotowanej i ostudzonej wody
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
Masa jogurtowa:
250 g masła, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
Dekoracja:
"Śnieżna czapa" bezowa: 3 białka jajek, 600 g cukru pudru (to nie jest błąd!), 1 łyżka soku z cytryny
Oszronione liście: świeże liście mahonii (lub inne dowolne gałązki o sztywnych łodyżkach i listkach), 1 białko jaja, drobny cukier kryształ
Srebrna posypka perłowa (maczki cukrowe) i 1 łyżka suchego maku
Przygotowanie
Ciasto makowe:
Mak wypłukać dwa razy (wsypać do garnka, zalać wodą z kranu, przemieszać, chwilę odczekać i delikatnie zlać zgromadzony na powierzchni osad, czynność powtórzyć). Następnie zalać mak gorącą wodą i gotować na małym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić.
Mak odsączyć bardzo dokładnie na sicie. Zmielić w maszynce na sitku o małych oczkach.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm posmarować roztopionym masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia i jeszcze posmarować go roztopionym masłem.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, na puszystą amsę (przez około 15 minut). Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę.
Do maku dodać ubite żółtka, bułkę tartą i miód. Wymieszać i bardzo delikatnie połączyć z pianą z białek. Przelać do tortownicy i piec przez około 45 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i studzić początkowo w piekarniku przez kilka minut, następnie otworzyć je jeszcze bardziej i znów odczekać kilka minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Przygotować poncz: Cukier rozpuścić w wodzie, dodać sok z cytryny. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki i nasączyć ponczem (pędzelkiem lub skropić łyżeczką).
Masa jogurtowa:
Masło utrzeć z cukrem do białości, i wciąż miksując dodawać po łyżeczce jogurt. * Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Masą przełożyć krążki ciasta, wstawić do lodówki.
Dekoracja:
Śnieżna czapa bezowa : Ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo, po 1 łyżce cukru pudru wciąż ubijając (długo i dokładnie aż masa będzie gęsta i błyszcząca). Pod koniec dodać sok z cytryny. Powstałą bezą posmarować boki i wierzch tortu.
Oszronione liście: Białko ubić na pianę, maczać w nim łodyżki wraz z listkami, następnie strzepnąć nadmiar piany, obtoczyć w cukrze i ułożyć na torcie. Posypać srebrnymi perełkami i suchym makiem.
Wskazówki
* Masa jogurtowa ma taką cechę, że lubi się ścinać przy ubijaniu w momencie dodawania jogurtu. Można łatwo temu zapobiec ustawiając miskę z ubijaną masą na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Masa nie będzie się wtedy rozwarstwiać i będzie mniej "szklista" i wodnista, na pewno ładnie się ubije. Do ubijania masy z jogurtem musisz mieć bardzo dobry mikser, jeśli nie masz takiego, od razu możesz zacząć ubijanie masy na parze. Pamiętaj też, że składniki muszą mieć jednakową i pokojową temperaturę.
Dekoracja - Śniegowa czapa bezowa z ubitych białek i cukru pudru jest bardzo obfita i słodka. Po ochłodzeniu w lodówce z zewnątrz chrupiąca, w środku troszkę bardziej miękka. Jeśli chcesz, możesz zmniejszyć jej ilość o połowę (w moim torcie beza z całego tortu została całkowicie zjedzona przez częstowanych nim gości).
Tort przechowuje się w lodówce, najlepiej bez żadnego przykrycia. Dość długo zachowuje świeżość. Na pół godziny przed serwowaniem można go wyjąć aby trochę się ocieplił.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/tort_makowy/przepis.html