ßßß Cookit - przepis na FASOLKA PO BRETOŃSKU

FASOLKA PO BRETOŃSKU

nazwa

Wykonanie

Nie jadłam jej od 100 lat , a przecież jest taka pyszna i do tego doskonałe źródło białka . Prosta i nieskomplikowana , szczególnie kiedy idzie się na prościzną i używa gotowy sos pomidorowy z Pudliszek.
SKŁADNIKI :
1/2 woreczka fasoli Jaś
2 kiełbasy paprykowe lub z pieprzem
sos pomidorowy
1 łyżka majeranku
1 cebula
olej do podsmażenia cebuli
1 łyżeczka pasty chili /opcjonalnie/
świeżo mielony czarny pieprz
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc . Na drugi dzień zlewamy wodę , nalewamy nowej i solimy . Gotujemy do miękkości .
Na patelni podsmażamy cebulkę i kiełbaskę pokrojoną w talarki . Zalewamy sosem , dodajemy ugotowaną fasolę i doprawiamy majerankiem i pieprzem . Jeśli sos jest za gęsty dolewamy odrobinę wody.
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2014/01/fasolka-po-bretonsku.html