ßßß Cookit - przepis na SERNIK KRÓLEWSKI

SERNIK KRÓLEWSKI

nazwa

Wykonanie

Przepis na ten sernik dostałam jeszcze na studiach od mojej współlokatorki. Od tego czasu, ile razy mam coś upiec- na święta, urodziny czy też bez okazji, wiem, że sernik królewski zawsze będzie hitem. Wszystkim smakuje i znika błyskawicznie :)
Parę uwag ogólnych dotyczących pieczenia serników. Masy serowej nie należy zbyt długo miksować czy ubijać- co prawda ładnie urośnie, ale równie spektakularnie opadnie. Często używam sera przeznaczonego specjalnie na serniki, ale ważne, żeby był gęsty i bez sztucznych dodatków. Ostatnio kupuję tłusty twaróg i za pomocą blendera miksuję na gładko (można też zmielić w maszynce do mięsa). Sernik powinno się studzić w piekarniku, bez otwierania- dzięki temu mniej pęka i opada. Powodzenia!
SKŁADNIKI: (duża blacha)
ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
250g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
4 żółtka
2 białka
3 łyżki kakao
masa serowa:
1kg sera
budyń waniliowy bez cukru
250g masła
2 szklanki cukru
8 żółtek
10 białek
1 cukier waniliowy
Zagnieść kruche ciasto z mąki, proszku do pieczenia, kakao, jajek i masła. Zawinąć w folię spożywczą, odstawić na minimum godzinę do lodówki (ciasto można przygotować dzień wcześniej).
Masło stopić i wystudzić. Do sera dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i budyń. Zmiksować. Powoli wlać wystudzone masło. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy serowej.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części, połowę zetrzeć na spód. Wylać masę serową. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
Piec w temperaturze 180C (termoobieg) 60-70 minut.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2013/01/sernik-krolewski.html