Wykonanie
Przepis na ten sernik dostałam jeszcze na studiach od mojej współlokatorki. Od tego czasu, ile
razy mam coś upiec- na święta, urodziny czy też bez okazji, wiem, że sernik królewski zawsze będzie
hitem. Wszystkim smakuje i znika błyskawicznie :)Parę uwag ogólnych dotyczących pieczenia serników. Masy serowej nie należy zbyt długo miksować czy ubijać- co prawda ładnie urośnie, ale równie spektakularnie opadnie. Często używam
sera przeznaczonego specjalnie na serniki, ale ważne, żeby był gęsty i bez sztucznych dodatków. Ostatnio kupuję tłusty
twaróg i za pomocą blendera miksuję na gładko (można też zmielić w maszynce do
mięsa). Sernik powinno się studzić w piekarniku, bez otwierania- dzięki temu mniej pęka i opada. Powodzenia!SKŁADNIKI: (duża blacha)ciasto:3,5 szklanki
mąki pszennej250g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru4
żółtka2
białka3 łyżki
kakaomasa serowa:1kg
serabudyń waniliowy bez
cukru250g
masła2 szklanki
cukru8
żółtek10
białek1
cukier waniliowyZagnieść kruche ciasto z
mąki,
proszku do pieczenia,
kakao,
jajek i
masła. Zawinąć w folię spożywczą, odstawić na minimum godzinę do lodówki (ciasto można przygotować dzień wcześniej).
Masło stopić i wystudzić. Do
sera dodać
cukier,
cukier waniliowy,
żółtka i
budyń. Zmiksować. Powoli wlać wystudzone
masło.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy serowej.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części, połowę zetrzeć na spód. Wylać masę
serową. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.Piec w temperaturze 180C (termoobieg) 60-70 minut.SMACZNEGO :)