ßßß
Składniki:- 0,5 kg mąki pszennej tortowej - typ 450- 6 jaj- kostka margaryny (temperatura pokojowa) + łyżka oleju albo smalcu jezeli chcemy by ciasto było bardziej kruche (nie trzeba dawać).- 3 łyżki drobnego cukru do ciasta- 1,5 szklanki drobnego cukru do piany z bialek- cukier waniliowy- łyżeczka proszku do pieczenia- 2 łyżki ciemnego kakao- 0,5 - 1 kg owoców ( powinny być w dużych kawałkach by nie wypuściły zbyt dużo soków, np śliwki tylko przepołowić, wiśnie całe wydrylowane, jabłka w kostkę itp - nie trzemy owoców na tarce)Wykonanie:Białka oddzielić od żółtek.Mąkę, margarynę, olej, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka wyłożyć do dużej miski i połączyć ze sobą. Wyrobić ciasto na gładką masę bez grudek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i dokładnie połączyć.Blachy nie smarujemy niczym, skubiemy na nią jasną część tak by spód był przykryty, na to kładziemy owoce. Następnie skubiemy brązową część.Na koniec ubijamy pianę z białek i cukru. Piana musi być bardzo gęsta by nie siadła podczas pieczenia i by nie wchłonęło jej ciasto. Najpierw ubijamy białka, później cały czas ubijając powolutku dosypujemy cukier. Masa musi być gęsta, zbita i lekko ciągnąca/kleista. Wykładamy na ciasto.Wkładamy do piekarnika na 40 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Jeżeli nie macie termoobiegu to temperaturę należy należy zmniejszyć do 160 i piec chwilkę dłużej.Smacznego!