Wykonanie
Skubaniec to bardzo łatwe ciasto, nie wymagające specjalnych zdolności kulinarnych, przy tym bardzo smaczne :) Ja najbardziej lubię z
wiśniami, ale
daje też
śliwki,
maliny,
jagody - to co aktualnie mam. W niektórych rejonach Polski
daje się oprócz
owoców też
orzechy i
bakalie. Wszystko zależy od upodobania.
Składniki:- 0,5 kg
mąki pszennej tortowej - typ 450- 6 jaj- kostka
margaryny (temperatura pokojowa) + łyżka
oleju albo
smalcu jezeli chcemy by ciasto było bardziej kruche (nie trzeba dawać).- 3 łyżki drobnego
cukru do ciasta- 1,5 szklanki drobnego
cukru do piany z bialek-
cukier waniliowy- łyżeczka
proszku do pieczenia- 2 łyżki ciemnego
kakao- 0,5 - 1 kg
owoców ( powinny być w dużych kawałkach by nie wypuściły zbyt dużo
soków, np
śliwki tylko przepołowić,
wiśnie całe wydrylowane,
jabłka w kostkę itp - nie trzemy
owoców na tarce)Wykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek.
Mąkę,
margarynę,
olej, 3 łyżki
cukru,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia i
żółtka wyłożyć do dużej miski i połączyć ze sobą. Wyrobić ciasto na gładką masę bez grudek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać
kakao i dokładnie połączyć.Blachy nie smarujemy niczym, skubiemy na nią jasną część tak by spód był przykryty, na to kładziemy
owoce. Następnie skubiemy brązową część.Na koniec ubijamy pianę z
białek i
cukru. Piana musi być bardzo gęsta by nie siadła podczas pieczenia i by nie wchłonęło jej ciasto. Najpierw ubijamy
białka, później cały czas ubijając powolutku dosypujemy
cukier. Masa musi być gęsta, zbita i lekko ciągnąca/kleista. Wykładamy na ciasto.Wkładamy do piekarnika na 40 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Jeżeli nie macie termoobiegu to temperaturę należy należy zmniejszyć do 160 i piec chwilkę dłużej.Smacznego!