Wykonanie
Dzisiaj pierwszy wpis niesłodki czy związany z pieczeniem :) Kiedyś nie przepadałam za zupami, teraz powoli odkrywam na nowo ich smaki, często w innych aranżacjach. Jednym z moich faworytów są zupy kremy, zwłaszcza
brokułowy.
Daje szerokie
pole do popisu- można go podawać z prażonymi
migdałami,
groszkiem ptysiowym, gorgonzolą,
koperkiem czy
papryką. U mnie dość tradycyjnie- z odrobiną
śmietany i grzankami (idealny sposób na wykorzystanie lekko czerstwego
pieczywa). W zależności od tego, jaką gęstość zupy chcemy otrzymać dodajemy 2 lub 3
ziemniaki. Szybki i bardzo smaczny krem. Polecam!SKŁADNIKI:1 duży
brokuł2-3
ziemniaki1 mała
cebula3 ząbki
czosnku1 litr
bulionu (u mnie drobiowy, może być też warzywny)
oliwa do smażenia
sól,
pieprzpieczywo na grzanki
śmietana 12%Czosnek i
cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na
oliwie, aż się lekko zezłocą. Do gorącego
bulionu dodać
czosnek z
cebulą, obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki. Gotować 10 minut. Po tym czasie dodać podzielony na różyczki
brokuł (można z częścią łodygi, o ile nie jest zbyt twarda). Gotować kolejne 10 minut. W międzyczasie pokroić
chleb w kostkę i podsmażyć go na reszcie
oliwy (ja po smażeniu
czosnku i
cebuli nie myję patelni i wtedy grzanki mają lekko
czosnkowo-
cebulowy smak). Przestudzić lekko zupę, zmiksować na krem. Dodać
sól i
pieprz do smaku. Podawać z kwaśną
śmietaną i grzankami.Smacznego :)