ßßß Cookit - przepis na ZUPA KREM Z BROKUŁÓW

ZUPA KREM Z BROKUŁÓW

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pierwszy wpis niesłodki czy związany z pieczeniem :) Kiedyś nie przepadałam za zupami, teraz powoli odkrywam na nowo ich smaki, często w innych aranżacjach. Jednym z moich faworytów są zupy kremy, zwłaszcza brokułowy. Daje szerokie pole do popisu- można go podawać z prażonymi migdałami, groszkiem ptysiowym, gorgonzolą, koperkiem czy papryką. U mnie dość tradycyjnie- z odrobiną śmietany i grzankami (idealny sposób na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa). W zależności od tego, jaką gęstość zupy chcemy otrzymać dodajemy 2 lub 3 ziemniaki. Szybki i bardzo smaczny krem. Polecam!
SKŁADNIKI:
1 duży brokuł
2-3 ziemniaki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 litr bulionu (u mnie drobiowy, może być też warzywny)
oliwa do smażenia
sól, pieprz
pieczywo na grzanki
śmietana 12%
Czosnek i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie, aż się lekko zezłocą. Do gorącego bulionu dodać czosnek z cebulą, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 10 minut. Po tym czasie dodać podzielony na różyczki brokuł (można z częścią łodygi, o ile nie jest zbyt twarda). Gotować kolejne 10 minut. W międzyczasie pokroić chleb w kostkę i podsmażyć go na reszcie oliwy (ja po smażeniu czosnku i cebuli nie myję patelni i wtedy grzanki mają lekko czosnkowo- cebulowy smak). Przestudzić lekko zupę, zmiksować na krem. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z kwaśną śmietaną i grzankami.
Smacznego :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2012/10/zupa-krem-z-brokuow.html