Wykonanie
Lubię najróżniejsze sałatki warzywne, ale zazwyczaj ciężko mi się nimi najeść, dlatego tym razem postanowiłam dodać do receptury sycący pęczak.Składniki:5
ogórków gruntowych5
ogórków małosolnych2 duże
pomidory1
cebula1 pęczek
rzodkiewki2 szklanki pęczaku
pietruszkasólpieprzPracę zaczynamy od ugotowania pęczaka i ostudzenia go (można to zrobić dzień wcześniej). Pęczak gotujemy w proporcji: 1 szklanka
kaszy na 2 szklanki
wody. Powinien on wchłonąć całą
wodę - wtedy będzie sypki. Pęczak gotujemy ok. 20 minut.
Pomidory,
rzodkiewkę oraz
ogórki jedne i drugie kroimy w kostkę a
cebulę w piórka.
Pietruszkę siekamy. Dodajemy pęczak i wszystko mieszamy. Dosmaczamy
solą i
pieprzem. Smacznego! :)