ßßß
Kopytka zawsze robię na zapas.Lubię je mieć w zamrażarce na sytuacje awaryjne, kiedy nie mam pomysłu na obiad.Szybkie i proste w wykonaniu a zarazem smaczne, zawsze inne dzięki różnym sosom lub dodatkom.składniki na 4 porcje:500 g ugotowanych ziemniaków, dobrze wystudzonych180 g mąki pszennej2 łyżki kaszy manny1 jajko1 łyżeczka VegetyZiemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto do uzyskania gładkiej masy. Na obficie posypanym mąką blacie uformować z ciasta 2 wąskie i długie wałki. Pokroić na ukośne kawałki (2 cm szerokości) i wrzucać na wrzącą wodę, gotować od 3 do 5 minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.Najlepsze podane odsmażane z cebulką i pieczarkami :)Wykonanie w Theromixie :1. Ziemniaki, mąkę i kaszę manną rozdrobnić 10s./obr.42. Dodać jajko, sól i wyrobić przy pomocy kopystki 30s./Interwał.Okrasa:2 duże cebule5 pieczareksól i pieprz do smakuCebulę obrać i pokroić na kostkę, pieczarki umyć i obrać, pokroić na pół plasterki. Smażyć razem na łyżce oleju do zrumienienia, doprawić solą i pieprzem.Podawać z kopytkami.* kopytka można podawać z różnymi sosami, z bukietem surówek, polane sklarowanym masłem lub ze skwarkami z cebulą.** do przygotowania kopytek najlepiej nadają się mączyste ziemniaki, zwłaszcza ugotowane dzień wcześniej lub pozostałe z wczorajszego obiadu, dobrze schłodzone w lodówce.*** w przypadku młodych ziemniaków należy zwiększyć ilość kaszy manny do 30g, natomiast ilość mąki zwiększać, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta.