Wykonanie
W mojej kuchni rzadko gości
makaron... może dlatego, że nigdy nie próbowałam zrobić go sama?! Miałam już dość tych sklepowych, bezsmakowych
makaronów i postanowiłam przywołać wspomnienia, w których widzę moją Mamę jak na niedzielne obiady, do domowego rosołu, robiła
makaron. To nic trudnego! spróbujcie! :)składniki na 4 porcje:400 g
mąki2
jajka100 g
wody1-2 szczypty
soli1 łyżka
oleju rzepakowegoZ podanych składników zagnieść ciasto, aż powstanie jednolita, bardzo gęsta masa. Podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na cienki placek podsypując
mąką. Placki rozłożyć na czystej ściereczce i pozostawić na 10 minut do podeschnięcia. Placki pokroić nożem na dowolne kształty: węższe lub szersze wstążki, łazanki,
makaron na lasagne albo
nitki (w tym celu posypać placki z obydwu stron,
mąką, zwinąć w luźny rulon i kroić na cieniutkie paseczki). Pokrojony
makaron rozwinąć (jeśli są to
nitki lub wstążki) i jedną warstwą ułożyć na posypanym
mąką blacie i pozostawić do podeschnięcia.Wykonanie w Thermomixie:1. Do naczynia włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności, wymieszać 10s./obr.2 a następnie wyrobić 3 minuty/Interwał. Gotowe ciasto będzie miało niejednolitą konsystencję.2. Ciasto wyjąć na oprószony
mąką blat, zarobić w dłoniach. Ciasto podzielić na części i postępować j.wGotować w osolonej wodzie, aż będzie al`dente.* Konsystencja ciasta zależy od rodzaju użytej
mąki i wielkości
jajek. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać
mąki, jeśli będzie za gęste dodać
wody.** do pokrojenia
makaronu można również użyć specjalnej maszynki.*** jeśli nie zużyjemy na raz całego
makaronu, surowy można wysuszyć w suszarce do
grzybów, a następnie przechować w szczelnym pojemniku.