Wykonanie
Naleśniki bez mleka?
Czemu nie! Jest to ciekawe rozwiązanie dla osób uczulonych na
mleko lub dla zapominalskich, którzy nie kupili
mleka ;) Przygotowanie bardzo szybkie i proste. Poniższe składniki można podzielić na pół i wtedy wyjdzie mniej ciasta (porcji). Ciasto jest neutralne, czyli można podać naleśniki zarówno na słodko, jak i w słonej odsłonie, np. z
sosem grzybowym.Przy naleśnikach o średnicy około 12 cm, wychodzi 16 porcji naleśników.
Składniki:*525 g
mąki*700 ml zimnej
wody*100 ml
oleju rzepakowego (może być też inny, np.
słonecznikowy)*2
jajka*1/2 łyżeczki
soliPrzygotowanie:Do miski wrzucam wszystkie składniki i mieszam mikserem do połączenia. Ciasto powinno
mieć gęstą, ale lejącą konsystencję. Na rozgrzaną patelnie (bez
oleju,
olej jest już w cieście) nakładam porcję ciasta, tak aby powstał kształt zbliżony do koła. Smażę do momentu, gdy góra naleśnika się zetnie, wtedy też obracam naleśnik na drugą stronę i smażę jeszcze chwile. Naleśniki prosto z patelni są mało plastyczne, ale wystarczy, że odleżą 2 minuty i odzyskują plastyczność.