ßßß Cookit - przepis na kalmary w cieście

kalmary w cieście

nazwa

Wykonanie

Kalmary lubię bardzo i równie bardzo ubolewam nad tym, że są strasznie drogie i nie mogę częściej sobie na nie pozwolić. Na ostatnim urlopie nad morzem jadłam je w różnych formach: smażone w cieście, grillowane czy marynowane. I nie umiem wybrać, które są najlepsze.
Znośny Mąż też je lubi więc do niedzielnego meczu zrobiłam z nich przekąskę.
Składniki :
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soli
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka papryki ostrej
bułka tarta
olej do smażenia
Kupiłam pierścienie z kalmarów żeby było szybciej. Dokładnie osuszyłam. W misce wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia i sól. Taką mieszanką obtoczyłam każdy pierścień. Nastawiłam garnek z olejem aby porządnie się zagrzał. Do pozostałej suchej mieszanki dodałam jajko, mleko i ostrą paprykę. Wymieszałam i zanurzyłam w tym kalmary. Odłożyłam na kratce aby nadmiar ciasta ociekł. Następnie każdy kawałek obtoczyłam w bułce tartej. Smażę w głębokim tłuszczu po minucie z każdej strony aż się zrumienią. Odkładam na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Najlepsze są na ciepło z ulubionymi sosami.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2015/01/kalmary-w-ciescie.html