Wykonanie
Przepis na ciasto znalazłam na blogu
Daktyle w
czekoladzie .Ciasto jest bardzo smaczne, a przygotowanie ( nie licząc pieczenia ) trwa 5 minut.Podane przeze mnie proporcje są na tortownice śr. 26 cm. Ciasto wychodzi dosyć niskie.
Składniki :1/2 szklanki
cukru1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
mąki100 ml
oleju1/2 szklanki
mlekaszczypta
solitłuszcz +
bułka tarta do tortownicy
czereśnie ( nie potrafię powiedzieć ile.. około 300 g?! )Przygotowanie :
Cukier,
jajko, proszek,
mąkę,
olej,
mleko i
sól razem miksuje aż do połączenia się składników.
Czereśnie dryluje.Tortownicę smaruje tłuszczem i obsypuję
bułką tartą.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Wylewam ciasto , układam
czereśnie blisko siebie, lekko wciskając w ciasto.Wstawiam do piekarnika na 40 minut.I gotowe :)