ßßß Cookit - przepis na karczek w sosie z kopytkami

karczek w sosie z kopytkami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj krótko bo zaraz idziemy na spacer. Zimno się zrobiło ale rześkie powietrze jest lepsze niż siedzenie w domu.
Kiedy zabieram się za karkówkę, zawsze boję się, że wyjdzie za twarda albo zbyt gumowata. Ostatnio znalazłam sposób aby rozwiać moje obawy skutecznie. Bardzo ważna jest marynata, która kruszy mięso, dzięki czemu później rozpływa się w ustach.
Składniki marynaty:
łyżeczka soli
pół łyżeczki soli zmiękczającej mięso
pół łyżeczki pieprzu
łyżeczka chili
łyżeczka ziół
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki pikantnego ketchupu
Karkówkę kroję na centymetrowe kotlety. Zostawiam w marynacie na minimum godzinę. Po tym czasie podsmażam na margarynie. Gdy się zarumieni, zalewam dwoma szklankami bulionu i przykrywam. Duszę na małym ogniu przez pół godziny. W kubeczku rozrabiam pół szklanki bulionu, 2 łyżki mąki i 2 łyżki śmietany. Mieszam dokładnie aby nie było grudek. Wlewam płyn do duszącej się karkówki. Dzięki temu sos się zagęści. Daję mu jeszcze 10 minut i karczek w sosie gotowy.
Wchodziłam wczoraj do klatki schodowej i poczułam zapach kopytek unoszący się na piętrze. Nie wiem który to sąsiad ale zainspirował mnie do ich zrobienia.
Składniki:
ugotowane ziemniaki
1 jajko
szczypta soli
mąka
Nie potrafię podać dokładnych proporcji składników. Wszystko zależy od tego jakich ziemniaków się użyje, jak duże jest jajko. Z ziemniaków robię puree, dodaję sól, jajko, mąkę i wyrabiam ciasto. Powinno być gładkie i łatwo odchodzić od ręki. Następnie formuję z niego wałki, które kroję na kopytka. Gotuję je w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.
Do karczku i sosu - idealne.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/11/karczek-w-sosie-z-kopytkami.html