Wykonanie
Na obiad, na późną kolację, na smutki, na uśmiech, do
wina, z
kawiorem, z
karczochami, z fantazją;) Małe, ciepłe placuszki, najlepsze prosto z patelni. Zamiast
mąki pszennej możecie dodać gryczanej.
Składniki:170 g
mąki1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 ml
mleka2
białkaPieprz,
sól1 1/2 łyżki rozpuszczonego
masłaOliwa2 plastry
wędzonego łososia2-3 łyżeczki kwaśnej
śmietanyW misce mieszamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
pieprz i
sól. Robimy wgłębienie i wlewamy
mleko oraz rozpuszczone
masło, zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy.Ubijamy
białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z
ciastem.Smażymy placuszki na złoty kolor.Dekorujemy je
łososiem oraz kleksem
śmietany.Smacznego!