ßßß
Składniki :Ciasto :130 g miękkiego masła60 g cukru (dałam mniej)40 g brązowego cukru (pominęłam)8 jajek (dałam 6)Skórka z 2 cytryn60 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soliŁyżeczka cynamonuŁyżeczka gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki zmielonych goździków400 g zmielonych i uprażonych orzechów włoskich1/2 opakowania mieszkanki keksowej (opcjonalnie)Syrop :Szklanka cukru300 ml wody25 ml mioduSok i skórka z 2 cytrynLaska cynamonuMasłem smarujemy tortownicę.Ubijamy masło z cukrem. Nie przerywając miksowania dodajemy pojedynczo żółtka.Gdy masa jest gotowa wrzucamy skórkę z 2 cytryn, miksujemy, dodajemy mieszankę keksową, mieszamy. Odstawiamy.W oddzielnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki. Delikatnie łączymy z odstawioną masą, dodajemy zmielone orzechy, mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją porcjami do ciasta i delikatnie mieszamy.Łyżką przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy 40-50 minut w 180 st.C.Syrop : mieszamy wszystkie składniki, gotujemy 10 minut. Odcedzamy i odstawiamy.Ciasto wyjmujemy z piekarnika i polewamy gorącym syropem. Odstawiamy, aż syrop wsiąknie w ciasto (można nakłuć je w kilku miejscach).Smacznego!