ßßß Cookit - przepis na Greckie ciasto orzechowe

Greckie ciasto orzechowe

nazwa

Wykonanie

Na stadionie narodowym Polacy walczą z Portugalią, czyli odliczanie do Euro2012 rozpoczęte:) Nie wiem jak Wy, ale ja już nie mogę doczekać się tych emocji:) Na dzisiejsze kibicowanie upiekłam ciasto orzechowe. Można podać je z syropem, wówczas, jest ciężkie i bardzo słodkie, jednakże zrezygnowałam z tej dodatkowej słodyczy. Wolałam dodać do niego mieszankę keksową. Przepis pochodzi z książki Tamary Milstein "Najlepsze ciasta świata". Autorka poleca serwować je z greckim jogurtem lub cytrusami. Dodaję do akcji " Ciasta Świata " (Aleksandra).
Składniki :
Ciasto :
130 g miękkiego masła
60 g cukru (dałam mniej)
40 g brązowego cukru (pominęłam)
8 jajek (dałam 6)
Skórka z 2 cytryn
60 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Łyżeczka cynamonu
Łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
400 g zmielonych i uprażonych orzechów włoskich
1/2 opakowania mieszkanki keksowej (opcjonalnie)
Syrop :
Szklanka cukru
300 ml wody
25 ml miodu
Sok i skórka z 2 cytryn
Laska cynamonu
Masłem smarujemy tortownicę.
Ubijamy masło z cukrem. Nie przerywając miksowania dodajemy pojedynczo żółtka.
Gdy masa jest gotowa wrzucamy skórkę z 2 cytryn, miksujemy, dodajemy mieszankę keksową, mieszamy. Odstawiamy.
W oddzielnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki. Delikatnie łączymy z odstawioną masą, dodajemy zmielone orzechy, mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją porcjami do ciasta i delikatnie mieszamy.
Łyżką przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy 40-50 minut w 180 st.C.
Syrop : mieszamy wszystkie składniki, gotujemy 10 minut. Odcedzamy i odstawiamy.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i polewamy gorącym syropem. Odstawiamy, aż syrop wsiąknie w ciasto (można nakłuć je w kilku miejscach).
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2012/02/greckie-ciasto-orzechowe.html