Wykonanie
Nowy Rok, nowe nadzieje, nowe
plany, pomysły...i masa nowych przepisów do wypróbowania;) Zakasałam rękawy i po szaleństwach sylwestrowej nocy (ach, te kolorowe
drinki!) postanowiłam zrobić coś pożywnego i nie wymagającego stania przy garnkach...Niestety, moje magiczne myślenie "
ryż sam się ugotuje", skończyło się zeskrobywaniem go z dna garnka:)Przepis pochodzi z miesięcznika "Przyślij Przepis".
Składniki:Puszka
pomidorówJajko250 ml
bulionu warzywnego5 dag
masła20 dag
ryżuCebula (pominęłam)Łyżka
koncentratu pomidorowego (zamiast niego dałam trochę
soku pomidorowego)10 dag
mielonego mięsaBułka tartaPrzyprawy (
pieprz,
sól,
oregano,
rozmaryn)
Olej60 ml
wodyPomidory odsączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem (lub miksujemy), podgrzewamy z
bulionem i
masłem.Dodajemy
ryż i gotujemy przez 30 minut, ciągle mieszając. W razie potrzeby dolewamy soku
spod pomidorów.Odstawiamy
ryż do wystygnięcia.
Cebulę siekamy i podsmażamy z
mięsem.Dodajemy koncentrat i
wodę, mieszamy, doprawiamy.Do
ryżu dodajemy
jajko. Mieszamy. Z masy ryżowej robimy placuszki, które wypełniamy mięsnym farszem, formujemy kulki.Panierujemy je w
bułce tartej i smażymy na złoty kolor.Smacznego!