ßßß Cookit - przepis na Kulki ryżowe z farszem

Kulki ryżowe z farszem

nazwa

Wykonanie

Nowy Rok, nowe nadzieje, nowe plany, pomysły...i masa nowych przepisów do wypróbowania;) Zakasałam rękawy i po szaleństwach sylwestrowej nocy (ach, te kolorowe drinki!) postanowiłam zrobić coś pożywnego i nie wymagającego stania przy garnkach...Niestety, moje magiczne myślenie "ryż sam się ugotuje", skończyło się zeskrobywaniem go z dna garnka:)
Przepis pochodzi z miesięcznika "Przyślij Przepis".
Składniki:
Puszka pomidorów
Jajko
250 ml bulionu warzywnego
5 dag masła
20 dag ryżu
Cebula (pominęłam)
Łyżka koncentratu pomidorowego (zamiast niego dałam trochę soku pomidorowego)
10 dag mielonego mięsa
Bułka tarta
Przyprawy (pieprz, sól, oregano, rozmaryn)
Olej
60 ml wody
Pomidory odsączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem (lub miksujemy), podgrzewamy z bulionem i masłem.
Dodajemy ryż i gotujemy przez 30 minut, ciągle mieszając. W razie potrzeby dolewamy soku spod pomidorów.
Odstawiamy ryż do wystygnięcia.
Cebulę siekamy i podsmażamy z mięsem.
Dodajemy koncentrat i wodę, mieszamy, doprawiamy.
Do ryżu dodajemy jajko. Mieszamy. Z masy ryżowej robimy placuszki, które wypełniamy mięsnym farszem, formujemy kulki.
Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2011/01/kulki-ryzowe-z-farszem.html