Wykonanie
Zdarza mi się ostatnio coraz częściej do najróżniejszych potraw dodawać
serki topione, które sprawiają że danie staje się delikatniejsze w smaku i nieziemsko kremowe. Tak było i tym razem sos po prostu rozpływał się w ustach natomiast same
polędwiczki poprzez krótki czas smażenia stały się bardzo soczyste. Całośc podałam z puree ziemniaczanym posypanym
koperkiem.Składniki1 podwójna
pierś z kurczaka0,5 kg
pieczarek3
cebule250 ml
śmietany 18%3
serki topione śmietankowe Hochland
sólpieprzkucharekDodatkowo
śmietanka i
mąka potrzebne do wykonania zaklepkiSposób1. Filety przecinamy na mniejsze kawałki, przyprawiamy
solą i
pieprzem, smażymy krótko na patelce na
margarynie, tak aby zbytnio nam nie obeschły.2. Na patelnię z odrobiną
oleju wrzucamy 3
cebule pokrojone w kosteczkę, podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone w plasterki
pieczarki, przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz kucharkiem. Wszystko razem dusimy do czasu aż
pieczarki zmiękną i puszczą sok.3. Do dużego garnka przekładamy podsmażone filety, dodajemy podsmażone
pieczarki z
cebulą razem z
sokiem, który puściły, dodajemy
serki topione, dolewamy kartonik
śmietany oraz 1/3 szklanki
wody.4. Wszystko razem dusimy pod przykryciem około10 minut, raz po raz mieszając aby
serki się porządnie rozpuściły.5. Całość zagęszczamy
mąką rozprowadzoną pół na pół ze
śmietanką i
wodą.