ßßß Cookit - przepis na Fileciki w sosie pieczarkowym z topionymi serkami

Fileciki w sosie pieczarkowym z topionymi serkami

nazwa

Wykonanie

Zdarza mi się ostatnio coraz częściej do najróżniejszych potraw dodawać serki topione, które sprawiają że danie staje się delikatniejsze w smaku i nieziemsko kremowe. Tak było i tym razem sos po prostu rozpływał się w ustach natomiast same polędwiczki poprzez krótki czas smażenia stały się bardzo soczyste. Całośc podałam z puree ziemniaczanym posypanym koperkiem.
Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
0,5 kg pieczarek
3 cebule
250 ml śmietany 18%
3 serki topione śmietankowe Hochland
sól
pieprz
kucharek
Dodatkowo
śmietanka i mąka potrzebne do wykonania zaklepki
Sposób
1. Filety przecinamy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy krótko na patelce na margarynie, tak aby zbytnio nam nie obeschły.
2. Na patelnię z odrobiną oleju wrzucamy 3 cebule pokrojone w kosteczkę, podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz kucharkiem. Wszystko razem dusimy do czasu aż pieczarki zmiękną i puszczą sok.
3. Do dużego garnka przekładamy podsmażone filety, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą razem z sokiem, który puściły, dodajemy serki topione, dolewamy kartonik śmietany oraz 1/3 szklanki wody.
4. Wszystko razem dusimy pod przykryciem około10 minut, raz po raz mieszając aby serki się porządnie rozpuściły.
5. Całość zagęszczamy mąką rozprowadzoną pół na pół ze śmietanką i wodą.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/11/fileciki-w-sosie-pieczarkowym-z.html