Wykonanie
Młoda kapusta to warzywo wdzięczne - szybkie w obróbce, słodkawe w smaku. Ja lubię duszoną z
boczkiem i
cebulką, albo w kapuśniaku, albo w surówce. Wiadomo też, że smak przysmażonej panierki potrafi udoskonalić każde
mięso czy warzywo. Ja tak właśnie udoskonalam
kapustkę.

Składniki:główka
młodej kapusty1
jajobułka tartaolej do smażenia (2-3 łyżki)
sól i
pieprz
Przygotowanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć i osuszyć. Rozkroić na 4 kawałki (głąb ma być w każdej cząstce). Zagotować
wodę w dużym garnku, osolić. Do wrzątku wrzucić
kapustę i blanszować 10 minut aż będzie al dente. Wyjąć, ostudzić i dokładnie osuszyć, można delikatnie wycisnąć, ale uważać aby cząstki
kapusty nie rozpadły się. Oprószyć delikatnie
solą i
pieprzem.
Kapustę panierować w rozkłóconym
jaju i
bułce tartej a następnie smażyć na złoto z dwóch stron. Podawać jako dodatek do
mięs, ryb i
ziemniaków.

Smacznego :)