Wykonanie
Naleśniki wykonane według tego przepisu wywołały spore zaskoczenie, wśród zaproszonych przez nas gości. Z pozoru zwykłe, nieciekawe i szare danie, okazało się być strzałem w dziesiątkę. Nawet wielki przeciwnik
kaszy gryczanej, zajadał się tak, aż mu się uszy trzęsły.
fot. Krzysztof CichutaPorcja na 6 osóbCiasto:1 i 2/3 szklanki
mąki razowej2
jajaszklanka
mleka2 łyżki
oliwy z oliweksólNadzienie:pół szklanki
kaszy gryczanej200g
twarogu1
cebula2 łyżki
jogurtu naturalnego1
jajooliwa z oliwekKaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Najpierw przygotowujemy ciasto – mieszamy
jajka z
mlekiem dodajemy
mąkę sól,
oliwę z oliwek i miksujemy. Smażymy cienkie naleśniki. Następnie przygotowujemy farsz-
cebulę podsmażamy
cebulę na
oliwie, dodajemy
kaszę wymieszaną z
twarogiem. Dodajemy surowe
jajko i przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Dodajemy
jogurt i mieszamy. Naleśniki smarujemy nadzieniem, zawijamy i wkładamy do piekarnika na około 20 minut, aż będą chrupiące. Jeżeli nie mamy tyle czasu możemy podsmażyć je na patelni, smakują równie dobrze.