Wykonanie
6 placków tortilli0,7 kg
piersi z kurczaka6 plastrów
sera7-8 dużych
pieczarek2
pomidory1 długi
ogórek4 ząbki
czosnku1 duża
śmietana 18%3 kosteczki
czosnkoweprzyprawa do kurczakaprzyprawa do grillaprzyprawa do gyrosu lub kebabu
sólpieprz3 łyżki
oliwy z oliwek lub
olejuWykonanie:Kroimy
pierś kurczaka na cienkie plasterki, a
potem w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię, wlewając 3 łyżki
oliwy z oliwek lub zwykłego
oleju, wsypujemy po 1/3 opakowania
przyprawy do kurczaka, grilla i gyrosu lub kebabu. Mieszamy to wszystko i zaczynamy smażyć. W tym czasie myjemy i kroimy w kostkę
pieczarki i także dorzucamy je do już lekko podsmażonego
kurczaka i dalej smażymy 10–15 min, aż
pieczarki i
kurczak będą dobre. Gdy
kurczak z
pieczarkami się smaży, myjemy
ogórki i
pomidora i obieramy je ze skórki.
Pomidora kroimy w półksiężyce, a
ogórka w kosteczkę.Sos: wlewamy do miski całą dużą
śmietanę, dodajemy trochę
soli,
pieprzu, kosteczki
czosnku i obrane ząbki
czosnku i wszystko razem miksujemy blenderem do jednolitej konsystencji. Gdy będziemy
mieli już gotowe wszystkie składniki, włączamy piekarnik na 200 stopni i wkładamy same placki do tortilli na jakieś 2-3 min, aby się troszkę podgrzały (wtedy łatwiej je zwinąć). W tym czasie przygotowujemy na blacie spore kawałki folii aluminiowej. Gdy placki są już ciepłe, kładziemy je na folii aluminiowej i smarujemy sporą łyżką
sosu czosnkowego – dokładnie rozsmarowujemy na całym placku, następnie kładziemy na środek 2-3 łyżki usmażonego
kurczaka z
pieczarkami, 3 półksiężyce
pomidora, trochę
ogórka i na to wszystko łyżkę sosu i plaster
sera żółtego. Aby zawinąć tortille, należy dół placka zawinąć prawie na wysokość środka placka i zawinąć boki także do środka (jakbyśmy robili kopertę) i całość szczelnie zawijamy w folie i wstawiamy do piekarnika na jakieś 10 min, aby
ser się rozpuścił.Smacznego!