Wykonanie
Składniki:2
cukinie0,5 kg mielonej
wieprzowiny100 g
ryżupół czerwonej i pół
żółtej papryki1
cebula1 ząbek
czosnku500 ml
przecieru pomidorowegosól,
pieprz,
zioła (
bazylia,
oregano, zmielona
czerwona papryka,
natka pietruszki)
ser feta do położenia na wierzchu
ser żółty do starcia
olej do smażeniaSposób przyrządzenia:
Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, aby powstały rynienki, w które będziemy nakładać farsz.Na patelni smażymy
cebulę, krótko
czosnek i wrzucamy
mięso mielone.
Mięso doprawiamy
solą,
pieprzem, czerwoną mieloną
papryką, oraz
bazylią i
oregano. Dodajemy
przecier pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje.Do miski przekładamy usmażone
mięso,
natkę pietruszki oraz ugotowany al dente
ryż. Mieszamy, a następnie przekładamy farsz na wydrążone
cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu farszu układamy pokrojoną w kostkę
fetę.Całość zapiekamy ok pół godziny w 180 stopniach. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia ścieramy
żółty ser.Wskazówki:Z dwóch
cukinii mamy obiad dla 2-3 osób. Można
cukinię schować do lodówki, przykryć folią aluminiową i odgrzać na następny dzień. Danie jest jeszcze lepsze.