Wykonanie
Witajcie dzisiaj chciałabym wam pokazać jak zrobiłam
masło sezamowe! Oraz napisałam kilka zdań o jego wartościach odżywczych. przepis jest bardzo prosty a więc:
Składniki:- 1 szklanka
sezamu- 3 łyżki
oleju roślinnegoWykonanie:Wsypujemy ziarenka
sezamu do wysokiego pojemnika dodajemy
olej i blendujemy do uzyskania jednolitej masy czyli naszego tahini ;] Podczas miksowania należy robić przerwy aby nasz blender się nie przepracował.Smacznego!
Dlaczego
sezam jest tak wartościowym produktem? Przede wszystkim stanowi bardzo bogate źródło wapnia – pierwiastka, który ma ogromny wpływ nie tylko na stan kości i zębów, ale i funkcjonowanie całego organizmu. Bez niego kiepsko sprawuje się zarówno układ mięśniowy, jak i
serce. Minerał chroni również przed osteoporozą.100 g ziaren
sezamu zawiera aż 1160 mg wapnia (dla porównania w takiej samej porcji
mleka krowiego znajduje się tylko 118 mg, a
żółtego sera – ok. 600 mg).Solidna dawka magnezu w ziarnach sprzyja obniżeniu poziomu stresu, przywraca równowagę psychiczną i działa kojąco na nerwy. Z powodu dużej zawartości cynku
sezam powinni wprowadzić do jadłospisu mężczyźni, którzy chcą uniknąć problemów z prostatą.
Białko w ziarnach tej rośliny ma prawie taką samą wartość jak to pochodzące z
jajek.
Sezam dostarcza też organizmowi wielu cennych witamin, przede wszystkim: A (dba o sprawność widzenia i wpływa na kondycję skóry, paznokci oraz włosów), E (jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, neutralizujący wolne rodniki, które mogą uszkadzać
tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu) oraz grupy B (wspomagają układ odpornościowy, poprawiają samopoczucie, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i są niezbędne w procesie przemiany
białek).Ziarna
sezamu zawierają również fitosterole, roślinne sterydy obniżające poziom złego cholesterolu, chroniące przed chorobami
serca i zapobiegające rakowi prostaty.Unikatowe składniki – sezamol i sezamolina to naturalne przeciwutleniacze. Roślina jest także bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe – substancje odżywcze podnoszące poziom energii, zwiększające odporność i wspomagające działanie systemu immunologicznego. Dzięki wysokiej zawartości lecytyny,
sezam pozytywnie wpływa na naszą sprawność umysłową.Węglowodany, proteiny i aminokwasy sprawiają, że ziarna są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm.Bardzo silną moc przypisuje się sezamowi czarnemu, który działa regenerująco i korzystnie wpływa na pracę jelit, nerek oraz wątroby. Reguluje także miesiączkę oraz zwiększa produkcję
mleka u matek karmiących.Wartość energetyczna w 100 g: 623 , 00 kcal
Białko w 100 g: 26,00 gWęglowodany w 100 g: 6 , 00 gTłuszcz w 100 g: 55 , 00 g