Wykonanie
Alternatywa dla kupnych paluszków,
krakersów czy
chipsów. Świetnie pasuje do
piwa, ale również jako zwykła przekąska, czy dodatek do zup typu krem. Przepis znalazłam na blogu Moje Pasje . Gorąco polecam.

SKŁADNIKI:350 g
mąki pszennej250 g
masła3
żółtka + 1
białko zostawić do posmarowania2 łyżki gęstej
śmietany20 g
drożdży1/2 łyżeczki
soliszczypta
cukruulubione
przyprawy do posypania (u mnie
czarnuszka,
oregano,
ostra papryka)WYKONANIE:W średniej misce rozetrzeć
drożdże ze
śmietaną i
cukrem. Odstawić na chwilkę. Dodać resztę składników, posiekać nożem i zagnieść rękoma jednolite ciasto. Odstawić na 1h do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto wyłożyć na blat obsypany
mąką. Odrywać kulki ciasta wielkości
śliwki i każdą kulkę rolować na kształt "wężyka" ( W przepisie autorka wałkowała ciasto i wycinała paluszki. Niestety ciasto odrobine przyklejało się do wałka, więc postanowiłam rolować wężyki). Długość powinna być ok 12-15 cm a grubość ok. 1cm. ( Paluchy nie mogą być za cienkie ponieważ są super kruche i za cienkie po prostu by się łamały). Paluchy przekładamy na wyłożoną papierem blachę, smarujemy
białkiem i posypujemy ulubionymi
przyprawami.


Pieczemy w temp. 200 stopni C ok. 20 min. Na złoty kolor.


