Wykonanie
Pierwszy raz w życiu robiłam łazanki sama. Zawsze zajadałam się nimi u mamy i najczęściej były z dodatkiem mięsiwa. Moje danie jest wegetariańskie i co za tym idzie, nieco lżejsze. Postanowiłam zacząć od zrobienia
makaronu.
SKŁADNIKI:*
makaron:2 szklanki (z górką)
mąki pszennej +
mąka do podsypywania3 średniej wielkości
jajkaszczypta
soli*dodatkowo:ok. 4-5 garści
kapusty kiszonej ugotowanej do miękkości40 dag
pieczarek1
cebulasól,
pieprz,
pieprz ziołowyWYKONANIE:Na blat nasypać
mąkę. W
mące zrobić wgłębienie i wbić
jajka. Na początku za pomocą noża delikatnie połączyć składniki, a później rękami dokładnie wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło można podsypać
mąką, natomiast jeśli nie będzie się chciało połączyć, to można dodać 1 łyżkę
wody. (Wszystko zależy od tego, jak duże mamy
jajka).Gdy ciasto będzie jednolite, elastyczne i wyrobione, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 20 min. Następnie dzielimy na 2 porcje i wałkujemy, podsypując
mąką na jak najcieńsze placki. Im cieńsze tym lepiej. (Chyba, że są zwolennicy grubego, swojskiego
makaronu :-)). Rozwałkowane cienkie placki pozostawiamy do lekkiego wyschnięcia na ok. 10 min.Placki kroimy w paski grubości ok. 1- 1 , 5 cm, a później z pasków wycinamy romby lub kwadraciki (kształt i wielkość zależy od upodobań)
Pokrojony
makaron zostawiamy do wyschnięcia na ok. 20 min.Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 min. od wypłynięcia
makaronu na powierzchnię.Ugotowaną do miękkości
kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru
wody i drobno siekamy.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy delikatnie na
oliwie. Dodajemy
pieczarki i dusimy. Gdy
pieczarki będą gotowe dodajemy
kapustę i wszystko razem mieszamy. Doprawimy do smaku i dodajemy do ugotowanego
makaronu. Wszystko dokładnie mieszamy i zajadamy.