Wykonanie
PDF
Chyba nie ma osoby, która nie lubi gołąbków. W
polskich domach pojawiały się od zawsze i zawsze będą się tam pojawiać, dziś w trochę innej wersji czyli z dietetycznym
królikiem.Składniki:
mięso z całej
tuszki królika (ok. pół kg)torebka
ryżu1 duża
kapusta1 spora
cebula3 ząbki
czosnku20 dkg
wędzonego boczku (by
królik nie był suchy)
sólpieprzmajeraneklubczykoregano2 kostki
bulionu wołowegoPrzygotowanie:1.
Mięso obieramy z kości (można je najpierw lekko obgotować by łatwiej schodziło), mielimy w maszynce na sitku o grubych oczkach, razem z
boczkiem,
cebulą i
czosnkiem.2.
Ryż gotujemy z odrobiną
soli według przepisu na opakowaniu.3.
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb. W garnku w który zmieści nam się
kapusta zagotowujemy
wodę z kostkami bulionowymi, a następnie wkładamy
kapustę do wrzątku by kolejne liście powoli miękły, dzięki temu łatwo będzie je zdjąć. Pamiętajmy by nie trzymać ich zbyt długo. Jeśli widzimy, że dany liść ma dość, ściągamy go z główki i czekamy na następny.4. Do
mięsa dodajemy odrobinę
soli,
pieprzu,
majeranku,
oregano, liści
lubczyku (mogą być świeże) oraz przestudzony
ryż. Następnie wszystko wyrabiamy jak na kotlety.5. Z każdego liścia wycinamy twardą końcówkę. Z
mięsa lepimy podłużne kotlety, które układamy na środku liścia, a następnie zawijamy jak
schabowego w zraz.6. Ciasno układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Zalewamy resztą
bulionu od obgotowania
kapusty i zapiekamy pod przykryciem ok godziny w 180*C.7. Podajemy z ulubionym sosem.Smacznego!!!PDF