ßßß Cookit - przepis na Królik w ziołach

Królik w ziołach

nazwa

Wykonanie

PDF
Kiedy słyszę królik od razu przypomina mi się rodzinny niedzielny obiad, podczas którego mama podawała idealnego królika duszonego w ziołach. Wiele lat później powróciłam do tego przepisu.
Składniki:
tuszka z królika
4 - 5 ząbków czosnku
liść lubczyku
oregano
majeranek
sól
pieprz
kostka masła
sól
pieprz
1. Królika porcjujemy, poniżej filmik instruktażowy po angielsku.
2. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce. Dodajemy do niego zioła, sól oraz pieprz i nacieramy królika bardzo dokładnie.
3. Układamy go ciasno w pojemniku z przykrywką i odkładamy do lodówki na 24 - 48 godzin by skruszał. W pojemniku może się zebrać woda, nie należy jej usuwać.
4. Przed smażeniem królika delikatnie osuszamy i smażymy na maśle. Układamy do ciasno w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, podlewamy szklanką wody i dusimy 1,5 - 2 godzin w piekarniku lub na bardzo małym ogniu.
5. Po tym czasie królik powinien być odpowiednio miękki i kruchy.
Smacznego!!!
PDF
Źródło:http://alternativekitchen.blogspot.com/2013/08/krolik-w-zioach.html