Wykonanie
PDF
Kiedy słyszę
królik od razu przypomina mi się rodzinny niedzielny obiad, podczas którego mama podawała idealnego
królika duszonego w ziołach. Wiele lat później powróciłam do tego przepisu.Składniki:
tuszka z
królika4 - 5 ząbków
czosnkuliść
lubczykuoreganomajeraneksólpieprzkostka
masłasólpieprz1.
Królika porcjujemy, poniżej filmik instruktażowy po angielsku.2.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce. Dodajemy do niego
zioła,
sól oraz
pieprz i nacieramy
królika bardzo dokładnie.3. Układamy go ciasno w pojemniku z przykrywką i odkładamy do lodówki na 24 - 48 godzin by skruszał. W pojemniku może się zebrać
woda, nie należy jej usuwać.4. Przed smażeniem
królika delikatnie osuszamy i smażymy na
maśle. Układamy do ciasno w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, podlewamy szklanką
wody i dusimy 1,5 - 2 godzin w piekarniku lub na bardzo małym ogniu.5. Po tym czasie
królik powinien być odpowiednio miękki i kruchy.Smacznego!!!PDF