ßßß
Kiedy słyszę królik od razu przypomina mi się rodzinny niedzielny obiad, podczas którego mama podawała idealnego królika duszonego w ziołach. Wiele lat później powróciłam do tego przepisu.Składniki:tuszka z królika4 - 5 ząbków czosnkuliść lubczykuoreganomajeraneksólpieprzkostka masłasólpieprz1. Królika porcjujemy, poniżej filmik instruktażowy po angielsku.2. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce. Dodajemy do niego zioła, sól oraz pieprz i nacieramy królika bardzo dokładnie.3. Układamy go ciasno w pojemniku z przykrywką i odkładamy do lodówki na 24 - 48 godzin by skruszał. W pojemniku może się zebrać woda, nie należy jej usuwać.4. Przed smażeniem królika delikatnie osuszamy i smażymy na maśle. Układamy do ciasno w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, podlewamy szklanką wody i dusimy 1,5 - 2 godzin w piekarniku lub na bardzo małym ogniu.5. Po tym czasie królik powinien być odpowiednio miękki i kruchy.Smacznego!!!PDF