ßßß Cookit - przepis na Pulpeciki rybne w sosie

Pulpeciki rybne w sosie

Wykonanie

PDF
W czasie majówki miałam szersze grono kulinarne - moją kochaną rodzinkę więc poeksperymentowałam i stworzyłam coś innego, mianowicie pulpeciki rybne w (gotowym) sosie warzywnym. Sos ten moja kochana mamusia robi na zimę w słoiki w wieelu kilogramów warzyw ( po 1 kg marchewki, pietruszki, kwaśnych jabłek, selera, ocet, sól, cukier i wiele innych tajemnych składników - ale smakuje jak sos do ryby po grecku). Przepisy (ten i następny) bez zdjęć, bo nie miałam przy sobie aparatu :)
Do pulpetów rybnych potrzeba:
3 filety mrożonego dorsza (ponad kg)
pół średniej cebuli
jajko
bułka tarka
duża szczypta tymianku
pół łyżeczki przyprawy do ryb
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
1. Rybę mielimy maszynką do mięsa, na grubych oczkach.
2 . Cebulkę siekamy w baardzo drobniutką kosteczkę.
3. Dodajemy pozostałe składniki i formujemy pulpeciki.
4. Olej rozgrzewamy na patelni. Pulpeciki obtaczamy w dodatkowej bułce tartej i smażymy na złoto.
5. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy w 200 st. ok godzinę.
Na sos do ryby po grecku:
po ćwierć kg. marchewki, pietruszki, selera, cebuli.
jeden por
3 - 4 pomidory lub koncentrat pomidorowy
cukier
ocet
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Jak zrobić sos:
1. Warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach, por i cebulę siekamy pół talarki.
2. Jeśli mamy pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i rozgotujemy.
3. Warzywa gotujemy w uzyskanym sosie dolewając ok. pół szklanki wody.
4. Jeśli nie mamy pomidorów gotujemy je w przecierze rozcieńczonym ok szklanki - półtorej wody.
5. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
6. Po ugotowaniu dodajemy po ok. łyżce cukru i octu - tak do smaku, by był delikatnie słodko - kwaśny.
Smacznego!
PDF
Źródło:http://alternativekitchen.blogspot.com/2013/05/pulpeciki-rybne-w-sosie.html