Wykonanie
PDFW czasie majówki miałam szersze
grono kulinarne - moją kochaną rodzinkę więc poeksperymentowałam i stworzyłam coś innego, mianowicie pulpeciki
rybne w (gotowym) sosie warzywnym. Sos ten moja kochana mamusia robi na zimę w słoiki w wieelu kilogramów warzyw ( po 1 kg
marchewki,
pietruszki, kwaśnych
jabłek,
selera,
ocet,
sól,
cukier i wiele innych tajemnych składników - ale smakuje jak sos do
ryby po grecku). Przepisy (ten i następny) bez zdjęć, bo nie miałam przy sobie aparatu :)Do pulpetów
rybnych potrzeba:3 filety mrożonego
dorsza (ponad kg)pół średniej
cebulijajkobułka tarkaduża szczypta
tymiankupół łyżeczki
przyprawy do rybsólpieprztłuszcz do smażenia1.
Rybę mielimy maszynką do
mięsa, na grubych oczkach.2 .
Cebulkę siekamy w baardzo drobniutką kosteczkę.3. Dodajemy pozostałe składniki i formujemy pulpeciki.4.
Olej rozgrzewamy na patelni. Pulpeciki obtaczamy w dodatkowej
bułce tartej i smażymy na złoto.5. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy w 200 st. ok godzinę.Na sos do
ryby po grecku:po ćwierć kg.
marchewki,
pietruszki,
selera,
cebuli.jeden
por3 - 4
pomidory lub
koncentrat pomidorowycukierocetsólpieprzziele angielskieliść laurowyJak zrobić sos:1. Warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach,
por i
cebulę siekamy pół talarki.2. Jeśli mamy
pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i rozgotujemy.3. Warzywa gotujemy w uzyskanym sosie dolewając ok. pół szklanki
wody.4. Jeśli nie mamy
pomidorów gotujemy je w przecierze rozcieńczonym ok szklanki - półtorej
wody.5. Dodajemy
przyprawy:
sól,
pieprz,
ziele angielskie i
liść laurowy.6. Po ugotowaniu dodajemy po ok. łyżce
cukru i
octu - tak do smaku, by był delikatnie słodko - kwaśny.Smacznego!PDF