Wykonanie
Przedstawiam przepis na szybką przekąskę, która nadaje się zarówno na imprezę z dużą liczbą gości albo jako dodatek do grilla. Jedyne z czym mam problem przygotowując łódeczki z pastami, to znalezienie nośniki -
cykorii. Zwykle kupuję ją w Piotrze i Pawle, nie wiem, jak z dostępnością tej
sałaty w innych miastach, w których nie ma PiP'a. Myślę, że na rynkach z warzywami (czyt. targach) będzie szansa na dostanie
cykorii. Wracając do samych łódeczek, pasty mogą być różne. Pierwszy raz, gdy spotkałam się z tą przekąską był w niej gotowy
serek chrzanowy (choć my
chrzanu nie lubimy, więc nie przygotowuję tej wersji smakowej). U nas zagościła
pasta jajeczna i łososiowa.
Ilość składników na 40-50 porcji.Składniki:*3
cykoriepasta jajeczna:*7
jajek ugotowany na twardo*2 łyżki
majonezu*1 mała
czerwona cebula*2 łyżki
koperkupasta łososiowa*
łosoś wędzony (100 g)*
serek twarogowy typu almette, może być
śmietankowy lub z
ziołami (300 g)Przygotowanie:Przygotowuję pastę łososiową.
Serek wyciągam z opakowań i przekładam do miseczki, wrzucam plastry
wędzonego łososia i blendruję, aż
serek połączy się
łososiem, uzyskując lekkie
pomarańczowe zabarwienie. Gotową pastę wkładam do lodówki.Przygotowuję
pastę jajeczną.Wcześniej ugotowane na twardo
jajka ścieram na drobnych oczkach (
jajka muszą być wystudzone).
Cebulę kroję w drobną kostkę i wrzucam do startych
jajek, dodaję poszatkowany
koperek i
majonez. Wszystko razem mieszam i wstawiam do lodówki.Przygotowuję listki
cykorii.
Cykorię myję pod bieżącą
wodą. Odcinam końcówki
cykorii i obrywam listki.
Serce cykorii, gdzie listki są malutki zostawiam nie ruszone. Z 3
cykorii o długości początkowej około 15 cm, uzyskałam 46 listków (do podania przetrwało tylko 40 ;) ).Do każdego listka - łódeczki wkładam 1 łyżkę pasty i rozprowadzam po całej długości. Układam na tacy i podaję. (U nas tace krążyły w garażowym kinie i ich zawartość szybko zaczęła znikać).Smacznego!