Wykonanie
Sałatkę przygotowałam, jako dodatek do
mięsa z grilla. U moich rodziców w ogródku rośnie
rukola, której smak bardzo lubię. Postanowiłam stworzyć coś z tej aromatycznej
sałaty i wyszła letnia
sałatka.
Składniki:-
rukola około 200 g- 2 średniej wielkości
pomidory-
biały ser twarogowy 125 g (u mnie była wersja z
chudym serem, ale jak ktoś lubi może włożyć półtłusty lub tłusty; chodzi mi o
ser, który pakowany jest w folię i ma kształt prostopadłościanu)- garść łuskanego
słonecznika- garść pestek dyni-
jogurt naturalny 120 ml-
sól,
pieprzPrzygotowanie:Moja
rukola była prosto z ziemi, więc ją opukałam pod
wodą i pozbyłam się nadmiaru
wody dzięki suszarce do
sałaty, ale można też osuszyć liście papierowym ręcznikiem. Oderwałam grube łodyżki z podstawy liści. Łodygi nie są zbyt smaczne ;) Pokroiłam
pomidory w dużą kostkę. Wymieszałam
sałatę z
pomidorami. Widelcem rozgniotłam
twaróg i taki pokruszony dołożyłam do
rukoli i
pomidorów. Dosypałam nasion, znów wszystko wymieszałam. Na koniec dolałam
jogurtu i dosypałam
pieprzu i
soli do smaku. Całe zgromadzenie wymieszałam, aby razem stworzyły letnią
sałatkę :) Przełożyłam wszystko do czystej miseczki i przed podaniem trzymałam w lodówce.Smacznego!P.S. To jest wersja studencka, oczywiście można zamienić
rukolę z ogródka, na
sałatę lodową,
twaróg na
fetę, a zwykłe
pomidory na te koktajlowe, ale ja użyłam tego co było pod ręką i też było smacznie ;)