Wykonanie
Surowy
brokuł jako alternatywa dla gotowanego. Wersja surowa bogatsza jest w witaminę C, A, B i beta-karoten. Z
soli mineralnych zawiera dużo wapnia, fosforu, żelaza i miedzi, które niezbędne są do tworzenia hemoglobiny. Obecny w
brokule zaś chrom jest bardzo pomocny w leczeniu cukrzycy, natomiast związki chemiczne, takie jak sulforany zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych.
Brokuł posiada także terapeutyczne właściwości w przypadku anemii, szczególnie u dzieci i kobiet ciężarnych. Te wszystkie składniki są wrażliwe na obróbkę termiczną, zatem najlepiej go spożywać w postaci surowej. Zapraszam na
sałatkę.
Składniki:- 100 g różyczek z
brokuła (malutkich)- 50 g
rukoli-
jogurt naturalny- 6
pomidorków koktajlowych (pokrojonych w ćwiartki)- łyżka
kaparów-
sól,
pieprzPrzygotowanie:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić
solą i
pieprzem. Podawać np. z kotletami.